Na koncertech pro Thákura se setká Evropa s Indií

Praha/Ostrava - Dvěma koncerty vážné hudby chce indické velvyslanectví v Praze připomenout 150 let od narození Rabíndranátha Thákura, indického nositele Nobelovy ceny za literaturu. Komorní filharmonie Pardubice zahraje 6. října v Betlémské kapli v Praze a Janáčkova filharmonie Ostrava pak 21. listopadu v Dolních Vítkovicích. Oba koncerty bude řídit indický dirigent Debašiš Čaudhrí, který jako vůbec první Ind studoval v roce 1999 dirigování v Praze.

Thákur (1861-1941) byl bengálský básník, prozaik, dramatik, skladatel, malíř a pedagog. V roce 1913 získal jako první Asiat Nobelovu cenu. „Byl to hlasatel sbližování Východu a Západu. I my chceme zprostředkovat setkání Indie s Evropou prostřednictvím těchto koncertů,“ uvedl indický velvyslanec Venkatesan Ashok. Indická vláda vyhlásila Thákurovy oslavy na dva roky.

Podle indického dirigenta Čaudhrího, který pochází z bengálské Kalkaty, je pro Indy a zvláště Bengálce Thákur něco jako Mozart pro obyvatele Salzburgu. „Je to pro mě srdeční záležitost. Jeho písně se zpívají na slavnostech i pohřbech, vždy je něco od Thákura,“ uvedl dirigent. Thákurovy dvě písně jsou i národními hymnami v Indii a v Bangladéši.

Na programu koncertů bude česká premiéra kompozice pro sbor s názvem Pran (Dech) složená na Thákurovy texty a evropské hudební zpracování Thákurovy básnické sbírky Gítáňdžali. Diváci se mohou těšit i na Mozarta, Beethovena nebo Dvořáka. „Indická hudba není harmonická, není lineární, nejsou v ní akordy. Symfonické nástroje jsou dělané pro harmonické provedení skladeb. Je těžké indické rytmy převést pro symfonický orchestr. Ale doufám, že posluchači ucítí z našeho zpracování Indii,“ přeje si dirigent Debašiš Čaudhrí.

Thákur už v Praze byl

Podle něho je Thákur mezi českými hudebníky docela známý. Thákur navštívil Prahu dvakrát - poprvé v roce 1921 zde zorganizoval tři přednášky. Jedné z nich byl přítomný i skladatel Leoš Janáček. „Janáčka pak inspirovala jedna z básní Thákurovy sbírky Zahradník k vytvoření sborové skladby Potulný šílenec. Janáček se patrně sám ztotožnil s postavou potulného šílence a poslední verše básně jsou vytesány na jeho hrobě,“ upozornil Čaudhrí. Podruhé byl Thákur v Česku v roce 1926 na pozvání Karla Čapka. Národní divadlo tehdy uvedlo dvě jeho hry - Čitra a Poštovní úřad.

Na koncertech se také představí formou fotografií a příběhů projekt Arcidiecézní charity Praha Adopce na dálku. Od roku 1993 bylo díky příspěvkům z Česka zprostředkováno vzdělání více než 19 tisíc indických dětí. V současné době má svého „adoptivního“ dárce v Indii 10 tisíc dětí, asi tisícovka jich na podporu čeká.

Thákurův odkaz ožije i na výstavě fotografií, kterou indické velvyslanectví chystá od 15. října v pražském Karolinu.