Šedá zavedla v Bedřichovicích nicnedělání

Bedřichovice – Konceptuální umělkyně Kateřina Šedá se rok po přestěhování z jihomoravských Bedřichovic do Londýna do obce vrátila s novým projektem. Pro obyvatele vytvořila nový svátek - obyvatelé 3. září nešli do svého zaměstnání, ale podle zadání umělkyně měli zůstat doma. Pracovní náplň? Zákaz namáhavých činností a naopak nařízený odpočinek. Zapojila se víc než polovina obce.

Před rokem strávilo díky umělkyni Kateřině Šedé osmdesát obyvatel Bedřichovic na Brněnsku jeden den v Londýně tak, jako kdyby zůstali doma. Teď výtvarnice zorganizovala další fázi projektu Od nevidím do nevidím. Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí připravuje o projektu celovečerní dokumentární film. Premiéra se chystá na podzim 2012.

Vzpomínkami na Londýn však projekt nekončí. Kateřina Šedá chce s Bedřichovickými spolupracovat celkem pět let. „Nevím, jestli se to podaří. Zajímá mě tu obec sledovat z delšího hlediska,“ prozradila umělkyně.

Občané si za sympatické nicnedělání chodili každou hodinu pro odměnu. „Od začátku, kdy jsem přišla sem do vesnice, tak jsem chtěla, aby ta vesnice se uviděla jeden den v jiném světle,“ vysvětlila Šedá důvod svého počínání. Místní využili volného času a buď odpočívali, nebo se věnovali zájmovým činnostem se svými blízkými.

 Kateřina Šedá (*1977, Brno) je česká výtvarnice. Studovala na pražské AVU. Zabývá se především konceptuálním uměním a happeningy. Roku 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. V roce 2007 její akce Každej pes, jiná ves upoutala pozornost přehlídky Documenta 12 v německém Kasselu. Vloni zorganizovala pro londýnskou galerii Tate Modern projekt „Od nevidím do nevidím / From Morning till Night“ (přestěhování Bedřichovic do Londýna).

Teoretik umění Karel Císař se na nový pokus umělkyně dívá pozitivně. „Důležitost Kateřiny Šedé spočívá v tom, že ji daleko víc než výtvarné umění zajímají skutečné problémy skutečných lidí,“ říká. Ve svých projektech se snaží propojit lidi s tím, co je rozděluje. Hlavní princip zůstal i při poslední akci stejný, akorát se účastní jiní občané a vztahy jdou dál.  

„Chodím od ničeho k ničemu, odpočívám, mám svátek. Myslím, že to nebylo špatné, alespoň jsme se dneska všichni sešli,“ vyjádřila se jedna z místních.