Galerie G hledá inspiraci v Itálii

Olomouc – Galerie G se na čas přenese do Itálie. V jejích prostorách proběhne výstava italského umění, jež představí italské sdružení Arcadia. Exhibice je součástí výměnného projektu Arte in Viaggio, neboli Umění na cestách. Vystavená díla se vrátí domů koncem září.

Umění na cestách navazuje na loňskou výstavu čtyř desítek členů Unie výtvarných umělců Olomoucka v italském městě Pitigliano. Nyní se situace obrátila a italští malíři pro změnu vystavují v Česku. 

„Výstava je součástí projektu, který trvá již několik let. Vychází z iniciativy sdružení Arcadia, které navázalo kontakty také s dánskými a slovinskými umělci,“ popsal místopředseda unie Marek Trizuljak. 

Olomouckou galerii ale nenaplnila jen plátna, nýbrž i fotografie a sochy zahraničních kolegů. Většina autorů prezentuje Česku svá díla vůbec poprvé v životě. „Do Olomouce jsme dovezli 41 věcí od 11 autorů. Máme filozofii, že umělcům necháváme svobodu, neděláme tematické výstavy. Říkáme tomu anarchie v umění,“ podotkl s úsměvem předseda italského sdružení Maur Sacalampa.   

Na příchozí dýchnou nové nápady a směry, které nejsou na domácí půdě tolik obvyklé. Za pozornost stojí zejména obrazy Anny Pachetti vytvořené z recyklovatelného materiálu. Nápaditost srší i z klauna Gabriela Paceho, který má provaz kolem krku a kámen v rukou. „Je to umělec, který prožil kóma a poté, co se z něj probral, začal tvořit. V paměti mu zůstaly vize, výsledkem jsou zvláštní figury a postavy,“ vysvětlil Trizuljak. 

Galerie G se s projekty zahraničních umělců nesetkává poprvé. Její místnosti v srpnu naplnila výstava Interama 012, na níž vystavovali Australané, Američané nebo Rakušané.