Patrola – policejní reality show ve filmu

Los Angeles - Filmová studia po letní sezoně začínají odhalovat největší hity a kandidáty na Oscary. Včera měl v Los Angeles premiéru zatím poměrně nenápadný snímek Patrola. Autoři se v něm rozhodli žánr policejního dramatu podat co nejpřesněji.

„Režisér David Ayer skutečně rozumí celému tomu policejnímu světu. Neukazuje ty lidi jako dokonalé hrdiny a nadlidi,“ upozornila po premiéře herečka Anna Kendrick. Dva policisté brázdí Los Angeles, na starosti mají ty nejtěžší zločiny. Policejní drama, které na první pohled ničím nepřekvapí. Na rozdíl od běžných thrillerů se ale tvůrci tentokrát rozhodli vykreslit policejní prostředí co nejrealističtěji.

„Strávili jsme pět měsíců na ulicích s policejními důstojníky, od čtyř odpoledne do čtyř do rána třikrát týdně. Taky jsme měli taktické tréninky s jednotkami S.W.A.T. Udělali jsme všechno pro to, aby celý film byl co nejautentičtější,“ dodal představitel jednoho z hlavních hrdinů Jake Gyllenhaal, kterého jsme měli možnost vidět již ve filmech Den poté či Zdrojový kód. Jeho parťákem je Michael Peña, jenž hrál např. ve snímku Světová invaze.

Patrola měla premiéru (zdroj: ČT24)

Za dějem nezaostává ani vnitřní drama obou hrdinů. Kritici tak o Patrole začínají naznačovat, že by se mohlo jednat o jednen z možných oscarových adeptů. O filmu se začalo hovořit jako o sugestivním s netradiční vizuální stránkou. Autenticitu vytváří např. ruční kamera a zvuková stopa, jež dohromady hraný snímek přibližují až dokumentu.

Režisér David Ayer má za sebou Drsný časy, Training Day i Rychle a zběsile či Street Kings. Jako scenárista pracoval také ještě na filmu S.W.A.T.: Jednotka rychlého nasazení.

Patrola / End of Watch (USA 2012) - Režie: David Ayer. Scénář: David Ayer. Kamera: Roman Vasyanov. Hudba: David Sardy

Hrají: Anna Kendrick (Janet), Jake Gyllenhaal (strážník Taylor), Cody Horn (strážník Davis), America Ferrera (strážník Orozco), Frank Grillo (Sarge), Michael Peña (strážník Zavala), Natalie Martinez, David Harbour (Van Hauser), Hugh Daly (detektiv), Shondrella Avery (Bonita), Candace Smith (Sharice), Kristy Wu, Maurice Compte (Velký Ďábel), a další.

Česká premiéra: 1. listopadu 2012