Filmy pro pamětníky patří v únoru jen Vávrovi

Praha – Osobitou imaginaci ve filmech Otakara Vávry připomíná Česká televize po celý únor v souvislosti se stými narozeninami, které tento český režisér oslaví 28. února. Na každé nedělní odpoledne je na prvním programu nachystán jeden z Vávrových filmů. Přehlídku v rámci cyklu Pro pamětníky dnes ve 14:35 zahájí psychologický snímek Noční host a 27. února uzavřou Příběhy lásky a cti.

Nočního hosta (1961), komorní psychologický příběh s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli, natočil Vávra podle divadelní hry Ludvíka Aškenázyho. O týden později (13. 2. ve 14:35) mohou diváci ČT vidět další Vávrovu filmovou adaptaci literární předlohy. Historická novela Miloše V. Kratochvíla (je i autorem scénáře) Komediant (1984) je situována do období třicetileté války.

V době, kdy si nikdo nemohl být jist zítřkem, se student Vavřinec setkává s tlupou potulných komediantů a přináší mezi ně svůj nejdražší majetek – rukopis Shakespearovy hry Romeo a Julie. "Našel své životní poslání – v těch hrůzách chce lidem hrát o kráse a o lásce. Všichni se mu posmívají, zdá se jim to nesmyslné, ale postupně svým entuziasmem nadchne obyčejné komedianty, kteří dosud měli jedinou touhu – přežít, neumřít hlady. Každý z nich pod jeho vlivem nachází smysl života, cosi navíc než jenom existovat…," říká o hlavní postavě, velké herecké příležitosti Oldřicha Kaisera, režisér Vávra.

Kratochvíl je autorem předlohy a scénáře i k dramatu Veronika (20. 2. ve 14:25), jehož režie se v roce 1985 opět ujal Otakar Vávra. Epizoda ze života mladé, literárně nadané dívky, která ve své naivitě zradila přátelství se spisovatelkou Boženou Němcovou, se odehrává v roce 1854. "Osud je vždycky determinován dobou, která utváří lidské charaktery a názory. Veronika nemůže žít jako člověk dvou tváří, přitom nemá na vybranou. Vycházím nejen z historických faktů, ale také z vlastního přesvědčení, že mravní zákon v člověku je určující. Proto mě tak přitahují historické postavy, na nichž se jako v krystalu odráží nejen doba, ale i charakter našeho národa," komentoval příběh režisér Vávra. Do titulní role obsadil Taťjanu Medveckou, Boženu Němcovou představuje Jana Hlaváčová.

S Němcovou se přátelila i spisovatelka Karolína Světlá, jedna z postav filmu Příběhy lásky a cti (27. 2. ve 14:25), v němž Vávra zachytil milostný příběh Karolíny Světlé a Jana Nerudy. Role spisovatelky a básníka svěřil Božidaře Turzonovové a Jiřímu Bartoškovi.

U příležitosti kulatého životního jubilea Otakara Vávry odvysílá Česká televize i další pořady, o nichž budeme ještě informovat. Například v programu neděle 27. února se objeví komponovaný večer zachycující století ve Vávrově životě a díle, které uzavře Kladivo na čarodějnice. Uveden bude také, v televizní premiéře, poslední film nejstaršího tvořícího českého režiséra Moje Praha.