Jedenáct tisíc podpisů již pomáhá svému divadlu

Praha - Petici na podporu regionálních divadel podepsalo za dva týdny 11 500 lidí. Pořadatelé kampaně Pomozte svému divadlu, kterou upozorňují na nízkou podporu těchto scén ze strany státu a krajů, petici předají vládě. „Věříme, že se do konce roku s ministerstvem kultury dohodneme na konkrétním řešení problémů regionálních divadel,“ říká předseda Asociace profesionálních divadel ČR Jan Burian. Zranitelnost regionálních scén ohrožuje kulturní úroveň celé společnosti, varuje kampaň.

Burian se odvolal na čtvrteční jednání s ministryní kultury, kdy jí zástupci asociace předali několik návrhů, jak zlepšit financování regionálních divadel. Měl by se podle nich lépe naplňovat ministerský program dotování těchto scén a mělo by se znovu začít uvažovat o ustavení nového typu právnické osoby - veřejnoprávní instituce v kultuře. Ta by pak mohla lépe uplatňovat tolik požadované vícezdrojové financování.

Asociace krajů údajně nechápala

Po podobném statusu už léta volají i jiné velké státní kulturní instituce. Na ministerstvu kultury leží návrh zákona v paragrafovaném znění. Při jeho poslední přípravě ho kritizovala Asociace krajů ČR, která údajně nechápala, proč kultura takový zákon potřebuje, tvrdí Milan Kupka, ředitel úřadu ministerstva.

Právě příslib kooperativního financování kulturních institucí, které by rozložilo jejich náklady mezi jednotlivé úrovně veřejné správy, doprovázel v 90. letech převod původně státních divadel na města.

„Skutečnost je taková, že po 20 letech města přispívají svým divadlům zhruba 93 procenty, stát třemi a kraje čtyřmi procenty,“ říká Burian. Asociace argumentuje mimo jiné tím, že do divadel zřizovaných městy chodí až dvě třetiny lidí z celého regionu, tedy z obcí, které se na jeho financování nepodílejí.

Stát má pro financování regionálních scén dobrý nástroj, ale nemá v něm peníze, takže není účinný, připomíná Burian ministerský program podpory profesionálních divadel. Podle vládní Koncepce účinnější podpory umění na léta 2007 až 2013 se měla suma na tento program rok od roku zvyšovat až na plánovaných letošních 145 milionů.

Reálně však letos do programu šlo 55 milionů, které byly rozděleny mezi tři desítky institucí. Na příští rok se údajně počítá jen s 37 miliony, což už nyní někteří divadelníci kritizují.

Burian se pozastavil nad tím, že naopak rostou v rámci rozpočtu ministerstva prostředky vynakládané na program podpory vědy a inovací; je podle něj sporné, zda by se věda měla podporovat z rozpočtu určeného na kulturu. Kupka dnes řekl, že rozpočet ještě není hotový, předpokládá, že konkrétní položky rozpočtu ministerstva bude možné zveřejnit koncem října.