Velkolepá fresková výzdoba omráčí i potěší

Krnov – Po patnácti letech se nejen občané Krnova dočkali úplné renovace vzácných fresek v kostele Narození Panny Marie, který je součástí kláštera minoritů. Třináct let pracovali restaurátoři na jejich záchraně. Výsledek jejich snahy kostel ukazuje ode dneška, kdy v 18 hodin budou veřejnosti představeny nejen fresky, ale návštěvníky čeká také koncert Chrámového sboru Krnov pod vedením Václava Mičky. Za varhany usedne Mário Sedlár, slovenský varhaník, muzikolog a pedagog, působící v Opavě.

Že jsou v krnovském kostele Narození Panny Marie fresky, památkáři tušili. Že je jimi ale kostel pokrytý od podlahy až ke stropu, to bylo pro ně velké překvapení. Upozornila na ně před lety povodeň a právě od té doby na nich restaurátoři postupně pracují. Vracejí zpět původní krásu krnovskému svatostánku minoritů. Fresky jsou v pravém slova smyslu unikátní. Málokde je u nás k vidění tak celistvá a zachovalá plocha rokokových fresek. 

Autory původní plastické a barevné rokokové výzdoby kostela z let 1765 až 1766 jsou štýrský umělec Josef Stern a jeho žák, rodák z Moravy František Sebastini. „V roce 1884 původní fresky přemaloval pan Duchoslav, a když jsme posléze odkrývaly původní nástěnné malby, byli jsme velice mile překvapeni, jak jsou zachovalé. Výzdoba a barevnost je vskutku něco velkolepého,“ říká za krnovské minority otec Josef Goryl. 

  • Rokokové fresky v kostele Narození Panny Marie v Krnově zdroj: kostel Narození Panny Marie v Krnově
  • Rokokové fresky v kostele Narození Panny Marie v Krnově zdroj: kostel Narození Panny Marie v Krnově

„S pomocí evropských peněz a s příspěvkem ministerstva kultury restaurátoři obnovili nástěnné a stropní malby v podvěží i pod kruchtou. Rekonstrukce se dočkaly rovněž sokly v hlavní i obou bočních lodích kostela. Nedávno byla záchrana tohoto neuvěřitelného uměleckého bohatství dovedena do konce. Úspěšně byla dokončena i další sanační opatření. Kostel a klášter minoritů je svědectvím toho, co tato kongregace v uplynulých sedmi stoletích v Krnově vybudovala,“ upozorňuje František Kuba z Krnovského deníku. 

„Řád minoritů působí v Krnově téměř od samého začátku založení města, od roku 1253. Před sedmi sty lety, tedy asi tři desítky generací před námi, seděli věřící v minoritském kostele na naprosto stejném místě jako dnes. Základy jsou stejné, ale nemůžeme se dotknout žádné stěny staré sedm století. Kostel byl mnohokrát přestavěn a několikrát vyhořel, na gotiku plynule navázalo baroko. Možná vás překvapí, že byl ještě mnohem vyšší. Ty nádherné klenby nejsou původní, předtím zde strop býval trámový a plochý,“ prozradil krnovský historik Dalibor Zlomek.

Pohromou pro minority bylo sto let mezi roky 1523 až 1623, kdy na Krnovsku zavládla luteránská víra. Později se negativně do historie řádu i kostela zapsala také doba komunistické totality.

Kostel Narození Panny Marie byl postaven v roce 1273. Řád ho i s klášterem dostal zpět po roce 1989, za minulého režimu byl v klášteře hotel s restaurací a vinárnou a v kostele neudržované skladiště. Minoritský klášter se nachází rovněž v Glogówku. Také v tamním kostele sv. Františka vytvořil oltářní malby František Sebastini.

Fresky v Krnově