V 360° Milana Saláka ožívá strach z pravoúhlosti

Praha - Opustit pravidelný formát a limit tradičního rámu se ve svém díle snaží výtvarník Milan Salák. Výsledky jeho tvorby z posledních let mohou posoudit návštěvníci výstavy s názvem 360°, která se koná do 9. prosince na Staroměstské radnici v Praze.

Salák představuje abstraktní malby na nepravidelných plochách různých rozměrů „mimo pravý úhel“. Obrazem tak může být cokoli. K výstavě vydala Galerie hlavního města Prahy publikaci s obrazovým materiálem a textem kurátora Karla Srpa.

„V Salákově výtvarném projevu ožívá strach z pravoúhlosti, z pevného a neměnitelného geometrického řádu vepsaného do lidské mysli snad ještě před zrozením. Svým postojem se vzpírá systému, považovanému za jeden z nejdůležitějších vkladů evropské kultury,“ uvedl Srp. Salák podle něj odmítá symetrii, která svazuje a ovlivňuje vnímání.

  • Milan Salák / Bez názvu (obraz ze série 360°) autor: Hynek Alt, zdroj: ghmp
  • Milan Salák / Bez názvu (obraz ze série 360°) autor: Hynek Alt, zdroj: ghmp

Charakteristickým průvodním rysem Salákovy tvorby je fenomén „fragmentálního“ rozbití tvaru, kde se jeho profesní snažení prolíná s charakteristickými principy kamufláže. Zemité khaki tóny předchozích děl se ale v aktuálním projektu vytrácejí.

Podle Srpa představuje nejnovější soubor Saláka v nové, světlé poloze. Název výstavy vychází z geometrického vytyčení jakékoliv plochy, která se může vnímat jako vizuální zpráva.

Devětatřicetiletý Salák, který se věnuje také kurátorské a kritické činnosti a učí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, patří do generace umělců 90. let. Jejich tvorba se vyznačuje snahou o přehodnocení významu média malby a obrazu.

Salák se podílel na organizaci řady tematických výstav, které představily nový kurátorský přístup, odlišný od tradiční skupinové nebo autorské prezentace. Na Staroměstské radnici se již zúčastnil skupinové přehlídky Současný český kubismus.

Milan Salák: 360° / 3. 10.  9. 12. / Staroměstská radnice / útne 10:0018:00