Velký knižní čtvrtek: Pořádná porce knih s jednou lahůdkou

Praha – Vzpomínky Madeleine Albrightové, autobiografický román Salmana Rushdieho, detektivka Joa Nesbøa nebo románová novinka Petry Hůlové jsou mezi dvanácti tituly, které devět nakladatelství uvede do knihkupectví v jeden den. Velký knižní čtvrtek, inspirovaný britským Super Thursday, se letos koná podruhé a připadá na 11. října.

„Po úspěšném prvním ročníku nakladatelé nominovali podstatně více titulů, takže výběr je letos podle mého názoru ještě zajímavější. A 'natěšenost' čtenářů je také o poznání vyšší. Knihkupci nám hlásí, že někteří zákazníci se na knihy dotazují každý čtvrtek již od poloviny září,“ podotkl Josef Žák, obchodní ředitel knihkupectví Kosmas, které je iniciátorem akce.

První ročník nabídl deset titulů, letos bude uvedeno na trh o dvě novinky více, které patří k tomu nejlepšímu, co se na podzimní knižní sezonu chystalo. „Navíc jsme zavedli roli 'knižní lahůdky',“ doplnil Žák, čím se letošní ročník od předešlého ještě liší. „Ta má výběr novinek zavedených autorů zpestřit o knihu, která nespadá do tradičního mainstreamu, ale je svým pojetím či provedením nějak mimořádná. Tuto roli má v letošní kolekci grafický román Nový svět.“

Devět z velkočtvrtečních titulů vyjde 11. října zároveň také jako e-knihy. Pouze v tištěné podobě bude k dostání už zmíněný Nový svět australského ilustrátora Shauna Tana a dvě knihy určené dětským čtenářům: Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha a Babička drsňačka od Davida Walliamse.

Některá knihkupectví připravila na Velký knižní čtvrtek pro své zákazníky mimořádné slevy, některá otevírají dříve než obvykle. Vladimírovo knihkupectví v Jablonci nad Nisou dokonce otevřelo své brány již o půlnoci na 11. října. Lidé se také mohou těšit - a to po celý říjen - na autogramiády, křty knížek a setkání s autory, například Madeleine Albrightovou, Martinou Formanovou nebo nositelem Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjianem, v českém překladu vychází jeho Bible osamělého člověka.

Nejspěšnějším velkočtvrtečním titulem byl loni román Umberta Eca Pražský hřbitov, třetí nejprodávanější kniha celého roku 2011. A z jakých knih mohou čtenáři vybírat letos?

MADELEINE ALBRIGHTOVÁ / PRAŽSKÁ ZIMA. Osobní vzpomínky známé političky na léta 1937–1948 v Československu. Vydává: Argo. 448 Kč, e-kniha: 248 Kč.

VÁCLAV CÍLEK / PROHLÉDNI SI TU ZEMI. Autor navazuje na své předchozí úspěšné tituly věnované krajině a místům. Jádrem knihy jsou eseje věnované Praze a jejímu geniu loci, v dalších částech se pak zaměřuje jak na českou a moravskou krajinu, tak na místa, která ho oslovila na jeho zahraničních cestách za geologickými výzkumy. Knihu doprovázejí ilustrace výtvarníka Vladimíra Kokolii a 80 fotografií autora. Vydává: Dokořán. 298 Kč, e-kniha: 199 Kč.

PAVEL ČECH / VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ PEPÍKA STŘECHY. Ilustrovaná foglarovská oslava klukovského snění. Vydává: Petrkov. 490 Kč. Pouze v tištěné podobě.

MARTINA FORMANOVÁ / SNĚDLA DĚTEM SLADKOSTI. Autobiograficky laděné vyprávění, které je volným pokračováním Formanové prvotiny Skladatelka voňavého prádla. Vydává: Eroika. 250 Kč, e-kniha: 125 Kč.

PETRA HŮLOVÁ / ČECHY, ZEMĚ ZASLÍBENÁ. Románový příběh Ukrajinky Olgy o nelehkém životě v cizí zemi. Vydává: Torst. 248 Kč, e-kniha: 148 Kč.

SIMON MAWER / DÍVKA, KTERÁ SPADLA Z NEBE. Další kniha autora Skleněného pokoje, inspirovaného vilou Tugendhat. Příběh dívky, která je jako členka francouzské sekce britských zvláštních jednotek vyslána za druhé světové války do okupované Francie. Vydává: Kniha Zlín. 359 Kč, e-kniha: 239 Kč.

FRANCES MAYESOVÁ / TOSKÁNSKO NA KAŽDÝ DEN. Třetí svazek úvah a zápisků odrážejících autorčino sžívání s toskánskou krajinou, historií, kuchyní a životním stylem. Vydává: Paseka. 329 Kč, e-kniha: 165 Kč.

JO NESBØ / SNĚHULÁK. Jo Nesbø: Sedmá kniha volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole. Vydává: Kniha Zlín. 399 Kč, e-kniha: 279 Kč.

SALMAN RUSHDIE / JOSEPH ANTON - VZPOMÍNKY. Rushdie se ve vzpomínkové knize vrací k létům, která musel poté, co byl ájatolláhem Chomejním v únoru 1989 odsouzen k smrti za autorství románu Satanské verše, strávit pod policejní ochranou a v neustálých obavách o vlastní život i osud svých blízkých. Vydává: Paseka. 569 Kč, e-kniha: 285 Kč.

SHAUN TAN / NOVÝ SVĚT. Komiksové album australského ilustrátora beze slov. Grafický román zachycuje příběh každého přistěhovalce, uprchlíka či vysídlence do tajemné země a zároveň je poctou všem, kdo takovou cestu podnikli. Vydává: Labyrint. 395 Kč. Pouze v tištěné podobě.

DAVID WALLIAMS / BABIČKA DRSŇAČKA. Kniha pro mladé čtenáře od autora, který v tomto žánru patří v Británii k nejprodávanějším. Vypráví příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži. Vydává: Argo. 238 Kč. Pouze v tištěné podobě.

GAO XINGJIAN / BIBLE OSAMĚLÉHO ČLOVĚKA. Dílo slavného čínského spisovatele, dramatika a malíře, nositele Nobelovy ceny za literaturu. Vydává: Academia. 495 Kč, e-kniha: 195 Kč.

Více o knihách, zapojených knihkupectvích a doprovodných akcích najdou zájemci na stránkách Velkého knižního čtvrtku.