Může být, co není? Nová Komedie se kloní na východ

Praha - Divadlo Komedie se v říjnu znovu rozjelo - polskou komedií Testosteron Andrzeje Saramonowicze. Nový provozovatel známého místa - Divadlo Company.cz -, který v Komedii vystřídal Pražské komorní divadlo, uváděl hru už dříve ve „svém“ Strašnickém divadle. Po sedmi letech, strávených v budově bývalého KD Solidarita, se okruh tvůrců a herců kolem ředitelky divadla Evy Bergerové rozhodl oslovit diváka v centru Prahy šesti obnovenými premiérami svých nejúspěšnějších kusů.

V sezoně 2012/13, nazvané Může být, co není?, představí Divadlo Komedie čtyři tituly. Dvě české premiéry polských dramatiků - Národní třídu Tadeusze Slobodzianeka a Pornografii Witolda Gombrowicze, komorní hru německého autora Tankreda Dorsta Já, Feuerbach a novou českou hru dvorní dramaturgyně divadla Markéry Bidlasové Her Master's Voice. Uměleckým šéfem souboru byl jmenován Jan Novotný, kterému v Národním divadle pracovně vyhověli tak, aby se v této etapě mohl Divadlu Komedie věnovat co nejvíce.

Prvního srpna nastoupila strašnická parta do nového prostoru, jež převzala po dlouholetém provozovateli - Pražském komorním divadle, a měla dva měsíce na to, se v něm zabydlet. Také sem přenesla své osvědčené autory. V průběhu října uvede šest premiér kmenových inscenací. „Jsou v nich úplně nové scény. I někteří noví herci a jejich vzhled je razantně jiný. Co se týká naší obecnější dramaturgie, tak jsme se zaměřili na slovanskou dramatiku, s větším fokusem na Polsko, a to na autory, režiséry, výtvarníky, případně i skladatele,“ prozradila ředitelka Eva Bergerová. 

„Akcentovat právě polské divadlo jsme se rozhodli proto, že ho považujeme za v podstatě evropské centrum 'našeho druhu divadla', tedy divadla jakési naléhavosti, opravdovosti, velkých divadelních tradic a škol…,“ vysvětlují tvůrci. Vedle tohoto programového zaměření se hodlají věnovat rovněž našim, slovenským i ruským dramatickým novinkám. Spolupráce bude mít různou podobu, od seminářů přes workshopy a pohostinská angažmá zahraničních režisérů až po mezinárodní inscenační projekty.

"Plánujeme inscenace psané přímo pro náš soubor, první z nich je Her Master's Voice," uvedla Bergerová příklad spolupráce s tuzemskými autory. K dalším dramatikům, s nimiž v Divadle Komedie počítají, patří například Vladimír Klimáček nebo Vladimír Körner. Právě podle jeho historického románu vznikla inscenace Údolí včel, kterou bude nová sezona 10. října oficiálně zahájena.

Dramaturgie 2012/13 sleduje tři hlavní linie. Hry, případně dramatizace současných světových dramatiků, s převahou autorů východní provenience. Každoroční uvedení světové premiéry českého či slovenského autora a občasné uvedení rezonujícího (moderně interpretovaného) klasického titulu.

Sdružení Company.cz v Divadle Komedie (zdroj: ČT24)

Režisér Vojtěch Štěpánek upozornil na ojedinělou podzimní událost. V listopadu přijede z moskevské avantgardní scény Barbara Faer a přiveze s sebou tzv. dokumentární divadlo. „Vynalezli vlastní formu: verbatim. Jdou po společensko-politicky, třeba i nekorektních, kauzách a mluví s jejich účastníky, nahrávají si výpovědi na diktafony,“ prozradil režisér Štěpánek. 17. listopadu bude mít Barbara Faer v Divadle Komedie celodenní workshop a po jeho skončení předá slovo dívčí art-punkové skupině Papírový panenky.

Programy v divadle doplní také pravidelné klubové produkce v kavárně, tzv. Noční rozjezdy muzikanta Václava Koubka a jeho hostů, které budou začínat po dvaadvacáté hodině (kousek odtud je noční rozjezd tramvají). Alespoň jednou měsíčně by se měl objevit ve velkém sále  sedícímu publiku milý hudební interpret.

Kdo stojí za Komedií?

V čele realizačního týmu stojí ředitelka, překladateka a režisérka Eva Bergerová a umělecký šéf souboru, herec, pedagog a režisér Jan Novotný. Dramaturgem a autorkou je Markéta Bidlasová, režisérem, který i hraje, Vojtěch Štěpánek a stálým hostujícím režisérem Michal Lang. Scénograf Milan David, ve spolupráci s kostýmními výtvarnicemi Kateřinou Hájkovou a Janou Hauskrechtovou, sledují vizuální linii představení.

K hereckému souboru patří: Eva Vrbková, Jiří Racek, Petr Jeništa, Filip Kaňkovský, Ljuba Krbová, Kristýna Leichtová, Jaromír Nosek, Jiří Štrébl, Jakub Chromeček, Hana Kusnjerová, Jan Hofman, Jan Zadražil, Jan Novotný a Vojtěch Štěpánek. Potkat se zde můžete i s hostujícími herci, jako s Ivanou Wojtylovou, Milanem Stehlíkem, Janem Skopečkem, Evou Režnarovou, Stanislavem Šárským, Lenkou Ouhrabkovou, Natálií Řehořovou, Ivou Pazderkovou, Ivannou Illyenko, Kryštofem Nohýnkem či Michalem Slaným.

Divadlo Komedie připravilo s novou sezonou i nový vizuální styl. O výtvarné uchopení prostoru se postará scénograf Milan David, který není zastáncem expozic plných fotografií z představení nebo bezkoncepčních dekorací. Rád by oddělil kurátorskou činnost od dramaturgie divadla. „Uvažujeme o tom, že bychom zejména horní prostor a prostor dolního foyer otevřeli dvou výstavním projektům, o nichž si myslíme, že by měly mít sociální přesah a vztah k současnému dění,“ plánuje David.

Program Divadla Komedie najdou zájemci na nových stránkách.