7 dní v Roxy

Praha - Týdnem kulturních akcí pod názvem Roxy Be Twenty slaví od 15. října své 20. narozeniny pražský klub Roxy. Sedmidenní akce nabízí množství hudby, divadelních představení, výtvarného umění a performancí.

Roxy Be Twenty odstartovali 15. října zástupci tuzemské klubové scény WWW, kteří pro tuto příležitost nachystali společně s Davidem Vrbíkem a Vladimirem 518 ojedinělou audiovizuální show. „Historie WWW je s Roxy zásadně propojena a po klubu dodnes bloudí mnoho odrazů tvůrčí minulosti WWW,“ uvedl člen kapely Ondřej Anděra vystupující pod jménem Sifon. WWW například v Roxy před třemi lety pokřtili svou zatím poslední desku Tanec sekyr.

Reportáž Maria Kubaše o 20 letech Roxy (zdroj: ČT24)

V dalších dnech Roxy Be Twenty nabízí koncerty britské indie-kytarovky One Night Only, domácích Charlie Straight, legendárních Stereo MCs nebo kanadského hudebníka Reneho LaViceho. Týden Roxy Be Twenty pak 21. října zakončí britský muzikant Alex Clare, který se představí v České republice vůbec poprvé. „V Praze jsem ještě nikdy nebyl. Vybaví se mi spousta příběhů o staré židovské Praze a Golemovi, už se moc těším, až si Prahu osobně prohlédnu, a hlavně se těším na skvělé české fanoušky,“ nechal se slyšet Clare, který označuje svoji hudbu za cross mezi dubstepem, elektronikou a soulem.

V dramaturgii 20. narozenin Roxy nechybí Kabaret Falešná kočička, hudebně divadelní projekt Kašpárek v rohlíku, reality-show Rozprostřeno! nebo divadelní představení Manson v podání souborů Teatr Novogo Fronta & DOT 504.

Jakub Nepraš, ceněný český multimediální umělec a videoperformer, pro Roxy Be Twenty připravil svou videosochu Tree a Jiří David umístil svůj nejnovejší objekt do veřejného prostoru Prahy. Artefakt - ohlodaná kost „- levituje“ nad křižovatkou ulic Dlouhá a Rybná.

Pražské Roxy nabízí více hudebních žánrů. Například loni se v podzemních prostorách v Dlouhé ulici představil orchestr Berg, také zde po zhruba dvou desítkách let zahájila turné obnovená skupina Oceán. Kulturní akce se od roku 1998 konají také v prvním patře klubu v experimentálním prostoru Roxy/NoD.