Poslední sbohem Břetislavu Pojarovi

Praha - Velká síň strašnického krematoria v Praze byla dnes v 10:00 hodin místem posledního rozloučení s předním režisérem, scenáristou a pedagogem v oboru animovaných filmů Břetislavem Pojarem.

Tvůrce slavných medvědů od Kolína z cyklu Pojďte pane, budeme si hrát, Zahrady či Jabloňové panny zemřel náhle 12. října, krátce po svých devětaosmdesátých narozeninách. Rozpracovány měl tři projekty - snímky Moje 20. století, O včelách a vosách a Vánoční balada. Na Katedře animované tvorby FAMU, jejímž byl v roce 1990 spoluzakladatelem, působil ještě vloni.

Pojar se narodil 7. října 1923. Po uzavření vysokých škol v roce 1942 byl totálně nasazen jako fázař do studia AFIT, které se mělo stát říšskou konkurencí Walta Disneyho. Brzy po válce se toto pracoviště změnilo ve Studio Bratři v triku pod vedením Jiřího Trnky. V roce 1946 Pojar s Trnkou odešel do vznikajícího Studia loutkových filmů, kde režijně debutoval o pět let později snímkem Perníková chaloupka.

Na Břetislava Pojara vzpomíná M. Podhradský a J. Kubíček (zdroj: ČT24)

Michal Podhradský, producent, bývalý student a kolega Břetislava Pojara: „Učitel byl laskavý a mírný. Nejvíce jsme na něm oceňovali jeho profesionalitu. Dokázal nad námětem přemýšlet úplně jiným způsobem, než bylo zvykem a všemu dával lidský rozměr. Umění má vylepšovat lidskou duši a to se v díle pana Pojara naprosto povedlo. Byl to skvělý člověk, kterého jsme měli všichni rádi.“

Jiří Kubíček, dramaturg: Hlavní přínos Pojara je především v loutkovém filmu. On pokračoval dál od Trnky, který byl monumentální, lyrický. Profesor Pojar přidal tep doby, filmovost, dynamičnost. Vymyslel techniku poloplastických loutek, která poskytuje možnost velice dynamické animace.