Prasečkovstí bavilo za Ludvíka XIV. a baví i za Klause

Praha - Svižnou až bláznivě karnevalovou komedií vyvolávající i hořké úvahy o člověku a společnosti je u nás příliš neuváděná Molièrova hra Pán z Prasečkova. Do svého reportoáru ji zařadilo Národní divadlo, v hlavní roli se představí Václav Postránecký, pro něhož jde v jeho více než půlstoleté divadelní kariéře o první setkání s Molièrem na jevišti. Komedie se zpěvy a balety bavila Ludvíka XIV., od 22. listopadu bude bavit i české publikum.

Pán z Prasečkova je pro Postráneckého šedesátou sedmou rolí v Národním divadle, ale první divadelní Molière. Ve hře francouzského dramatika se objevil pouze v televizní inscenaci Scapinova šibalství z roku 1980. V Pánovi z Prasečkova je ovšem téměř k nepoznání - v maskérně projde dokonalou proměnou.

Jeho směšný vzhled ale jen dotváří „prasečkovství“, o němž Molièrova hra vypráví. „Molière měl dar jasnozřivosti a dokonalé analýzy toho, co se v jeho zemi s lidmi dělo. Myslím, že by všichni současní komentátoři mohli Molièrovi jenom závidět - stručnost, lapidárnost, jednoduchost, vtip. To všechno tam je,“ tvrdí Postránecký.

Pán z Prasečkova je bláznivou komedií o přihlouplém vesničanovi, který si koupil šlechtický a právnický titul, ale šlechtic ani právník se z něj nestal. Společenský vzestup mu má zajistit sňatek s Julií, dcerou významného šlechtice. Ta však miluje jiného a mladí milenci vymyslí plán, jak pána z Prasečkova před rodiči znemožnit. „Prasečkovství je trošku lepší mínění o sobě, než je reálně oprávněné,“ říká Postránecký a dodává: „Ale to je problém každého z nás. Už když ráno vstaneme, podíváme se do zrcadla, tak musíme být trošku z Prasečkova, abychom si dodali odvahy vstoupit do každodenního zápasu o místo na světě.“

Zatímco ve Francii patří Pán z Prasečkova mezi oblíbené Molièrovy komedie, u nás ho divadla nehrají. „Nedovedu si to vysvětlit, protože je to velice vtipná hříčka, krátká a plná vděčných hereckých příležitostí,“ podivuje se Hana Burešová, která je spoluautorkou úpravy hry (spolu se Štěpánem Otčenáškem) a také režisérkou.

  • Pán z Prasečkova / Václav Postránecký autor: Pavel Nesvadba, zdroj: Národní divadlo Praha
  • Pán z Prasečkova / Pavla Beretová, Václav Postránecký autor: Pavel Nesvadba, zdroj: Národní divadlo Praha

Láska, intriky, ziskuchtivost, hloupost, pýcha a touha po dobrém společenském postavení - to jsou témata, která hýbají společností nejen dnes, ale i v době, kdy Molière Pána z Prasečkova psal. Komedii vytvořil na objednávku pro obveselení krále Ludvíka XIV. "Je - podobně jako v Čechách známější Molièrův Měšťák šlechticem - comédie-ballet, tedy komedie se zpěvy a balety. Hudbu k ní napsal Jean-Baptiste Lully," doplnila Hana Burešová. Národní divadlo původní hudbu pro inscenaci oprášilo v podání souboru interpretujícího starou hudbu Collegium 1704.

Premiéra Pána z Prasečkova se odehraje 22. listopadu ve Stavovském divadle. V dalších rolích se představí Jiří Štěpnička, Jana Pidrmanová, Radúz Mácha, Ondřej Pavelka, Pavla Beretová, Filip Rajmont a Milan Stehlík.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)