Frankenstein o samotě a zodpovědnosti, ne hrůzostrašnosti

Praha - Frankenstein jako rodinný thriller? Hororový příběh, který už sto let fascinuje filmaře i divadelníky, tak vidí ve Švandově divadle. Frankenstein na jevišti pražské scény ožije 24. listopadu.

Příběh, který Mary Shelleyová napsala v 19. století, je považován za první dílo science fiction. Divadelní adaptace se románové předlohy poměrně věrně drží, pro Švandovo divadlo se jí ujal Martin Františák, který je zároveň režisérem inscenace.

„Důvod inscenovat Frankensteina je v tom, že Frankensteina stvoří vědec, což bývá častý a moderní pojem současného člověka. Vědec je symbolem společnosti, ve které žijeme. Stvoří cosi, co ho pronásleduje a odmítá za to zodpovědnost,“ domnívá se režisér.

Je možné tvořit a nebýt zodpovědný za to, co jsme stvořili? Zní základní otázka. Rodinný thriller zavede diváky do rodiny Frankensteinů, žijící v pomyslné věži ze slonoviny. Její netečnost naruší až stvoření Netvora. „Pokusit se vytvořit reálnou podobu postavy Netvora dnes. Ne poetickou, ani symbolickou, ani surrealistickou,“ prozradil Františák, co bylo největším úskalím adaptace. „Chceme utvářet postavu Netvora tak, aby se stalo nesnesitelné utrpení motivací pro nedobré jednání,“ vysvětlil.

  • Frankenstein / Tomáš Kobr, Stanislav Šárský autor: Alžběta Jungrová, zdroj: Švandovo divadlo
  • Frankenstein / Petra Hřebíčková, Filip Čapka, Stanislav Šárský autor: Alžběta Jungrová, zdroj: Švandovo divadlo

Jedním z důležitých témat inscenace je podle představitele Netvora Tomáše Kobra samota. „Samota, ve které se ocitl neprávem a do které ho vehnal Viktor Frankenstein i ostatní lidi, a v kombinaci se ztrátou milovaného člověka ho donutí páchat zlo,“ osvětluje Netvorovu motivaci.

Martin Františák, režisér: "Frankenstein je založen na silném vztahu Netvora a jeho stvořitele. Na to se často zapomíná, zejména filmové adaptace akcentují hrůzostrašnost Netvora. (…) Vzhledem k tomu, že předloha je romantická, tak by měl příběh lidi jímat, možná i způsobem úzkostným. Snad z pocitu, který na lidi přeneseme, vyplyne téma naší inscenace.

Frankenstein, třetí premiéra Švandova divadla v této sezoně, tak zapadá k předešlým titulům (Eskalátor a Parchant Marilyn) tématem outsiderství, s nímž souvisí samota, vyděděnost a nepřizpůsobivost.

V roli Viktora Frankensteina se představí Filip Čapka, dále hrají: Petra Hřebíčková, Stanislav Šárský, Patrik Děrgel, Martina Krátká, Kristýna Frejová, Marek Pospíchal. První repríza je naplánována na 28. listopadu.