Kočka mňouká od listopadu Na Vinohradech

Praha – Divadlo na Vinohradech se z pompézní scény na chvíli přenese na zapadlou vlakovou zastávku. Učiní tak kvůli zbrusu nové premiéře Kočka na kolejích autora Josefa Topola. V komorním prostoru zkušebny si zahrají pouze dva herci – Jana Stryková a Pavel Batěk. Výslednou práci obou divadelníků uvidíte již poslední listopadový den.

Představte si to: horká letní noc, zapadlá zastávka a vlak stále nikde. Stěhovák Véna a servírka Évi zůstali sami. Dlouhé minuty se vlečou, a tak má dvojice dost času na rekapitulaci jejich sedmiletého milostného vztahu. Zvítězí nakonec oboustranná úzkost, nebo v sobě oživí pohaslý plamínek lásky? 

Hra v režii Michala Pavlíka je vlastně jediným dialogem. Po sedmiletém vztahu se právě ve chvíli nočního čekání navzájem tolik přiblíží a jeden druhému otevřou tak dokonale, že mezi sebou už nenajdou nic jiného než to, co je odděluje. 

Čeští kritici nad Topolovými pracemi projevovali rozpaky, míní dramaturg Karel Kraus. „Nad Kočkou na kolejích však zřetelně zazněl hlas upozorňující na jistou příbuznost s beckettovskými tématy. Myslím, že nikoli neprávem, ačkoli při četbě hry se tlačí do popředí spíše odlišnosti,“ dodává. 

Popularita inscenace však neutuchá. Před šesti lety měla premiéru v Chebu, předtím ji na program zařadila také divadla Neklid, Palmovka či ve Zlíně a v Opavě.