Ostravica už 12 let chátrá. Majitel ani město se nestarají

Ostrava - Centrum Ostravy hyzdí ruina bývalého obchodního centra Ostravica. Budoucnost památky se projednávala na veřejné diskuzi, které se účastnilo téměř sto lidí. Nepřišli však klíčoví hráči, zástupci města, ani firma Amádeus Real, která objekt vlastní. Kauza tak pravděpodobně skončí u soudu a ceněný historický dům bude nadále chátrat.

Stavba dříve sloužila nejluxusnějšímu obchodnímu domu v Ostravě. Prvorepublikový objekt z roku 1928 je komplexem tří budov. „Utváří dost výrazně Smetanovo náměstí, vlastně je to takový výrazný salon města,“ říká Martin Strakoš z Národního památkového ústavu Ostrava.

Při bombardování v roce 1944 byl však obchodní dům zničen, stejně jako řada budov v jeho okolí. Ostravica znovu ožila až po opravě v šedesátých letech a zákazníci v ní nakupovali až do roku 2000, kdy se datuje počátek zkázy Ostravice.

Památkáři trvají na zachování celého souboru domů

Tehdy prováděl její majitel nepovolenou rekonstrukci, při níž se zřítily stropy z vyšších pater a narušily statiku souboru budov. Od té doby tady neproběhla jediná rekonstrukce, Ostravicu koupila soukromá developerská firma a budova už dvanáct let chátrá.

Firma Amádeus Real plánuje provést rozsáhlou přestavbu a částečnou demolici, aby mohla komplex výhodně propojit s novým obchodním centrem. To odmítají památkáři, kteří trvají na zachování a opravě celého souboru domů. Na straně památkářů stojí i obyvatelé města, kteří již dříve za záchranu Ostravice pořádali demonstraci.

Vstup a reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)