Pardubický donchuán je zkrátka jiný

Pardubice - Don Juan svedl na divadle už mnoho žen a jeho svůdnické dovednosti mu zajistily v češtině i označení celé jedné kategorie mužů, kteří nenechají žádnou sukni na pokoji. Francouzský dramatik Molière o tomto donchuánovi napsal hru, kterou Východočeské divadlo uvádí jako „komedii o člověku, který překračuje všechny hranice“.

Molière ve své době svými tituly bavil a také mnohé (potrefené) popuzoval otevřeností, s jakou líčil všechny nectnosti společnosti. A ty se příliš nemění - i to je důvod, proč se jeho hry stále uvádí, aktuálně třeba v pražském Národním divadle jeho ne tolik známý Pán z Prasečkova.

Současnost Dona Juana, kterého Molière napsal v roce 1665, je také jedním z důvodů, proč jej v Pardubicích zařadili do repertoáru. „Touto inscenací chceme v přímé návaznosti na předchozí premiéru Richarda III. pokračovat v objevování klasických dramatických děl, prostřednictvím kterých lze za využití současného inscenačního jazyka vypovídat právě o dnešním světě,“ potvrdil dramaturg Zdeněk Janál.

Režisérka Kateřina Dušková vidí Dona Juana jako jedince, který se dobrovolně vyloučí ze společnosti, podle jejíchž pravidel není ochoten žít. „Poznání a z něj pramenící smutek. Individualita versus mainstream. Vyprázdněnost vztahů a konzum v lásce a nejen v ní. Záměna láska - výkon. Marnost bytí. Přesycenost a z ní plynoucí vnitřní prázdnota. Strach…,“ vypočítá témata, která lze v několik století staré Molièrově hře najít a která stejně tak dobře platí pro současnou dobu.

I ve Východočeském divadle Dona Juana „uchvacuje krása všude, kde na ni narazí“, ale podle režisérky není jeho svůdnictví to nejzásadnější: “Klíč k Juanovi nevidím v pochopení jeho vztahu k ženám, ty se v naší inscenaci dostávají čím dál víc na okraj – vlastně jsou jen jakýmsi prostředkem k pojmenování Juanovy jinakosti, výjimečnosti, vyčleněnosti, vzdoru proti šedi. Juan hoří rychleji než ostatní a nemilosrdně s sebou bere všechny, kteří se u jeho ohně chtějí ohřát… Ale mezi námi – neměli se přibližovat."

  • Don Juan / Petr Borovec, Ladislav Špiner autor: Leoš Skokan, zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417922.jpg
  • Don Juan / Petra Tenorová, Josef Pejchal autor: Josef Vostárek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417921.jpg
  • Don Juan / Ladislav Špiner autor: Josef Vostárek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417918.jpg
  • Don Juan / Ladislav Špiner, David Zíta autor: Josef Vostárek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417920.jpg

Na prknech pardubické scény ztvární Dona Juana držitel ceny Thálie Ladislav Špiner. Jeho sluhu Sganarela bude hrát Petr Borovec, Elvíru Petra Janečková. V dalších rolích se objeví Martin Mejzlík, Radek Žák nebo Zdeněk Rumpík. V premiéře divadlo hru uvede 1. prosince. Už za 14 dní chystá další premiéru - tentokrát od současného britského dramatika Tima Firtha, který v roce 2008 podle filmu Holky z kalendáře napsal stejnojmennou hru.