Sgalerie – útěšně kreativní ženský svět

Sgalerie v pražském Veleslavíně představuje aktuální tvorbu tří autorek, z nichž každá tvoří jinou technikou a v jiném materiálu, ale ve výsledku skládají dohromady nebývale křehký a většinou i pozitivní celek. Všechny tři se nechávají inspirovat životem kolem sebe, který do svých děl převádějí v překvapivých zkratkách. Ptáci, pejsci, medvídci, andělé, odrazy vody, měsíce, lidských stop i malých maminek zaplňují galerii a vytvářejí tak působivě milý prostor, kde je radost pobýt. Poslední výstava s názvem Noční jízda zde potrvá do konce roku 2012.

Ivana Šrámková (1960) - sklářská výtvarnice, žákyně Stanislava Libenského na UMPRUM, má v expozici Noční jízda zastoupeny drobné plastiky z taveného skla, ale i obrazy, které jinak málo vystavuje, ačkoli nejsou méně kvalitní, než její obecně známé sklo.

Šrámková se již několikrát prezentovala na větších výstavách, naposledy v loňském září expozicí v pražském DOX. Tam byl k vidění průřez celé její tvorby od drobných plastik ptáčků z taveného skla až po plastiky, které vážily i 400 kg. V květnu tohoto roku byl otevřen v Přerově nový most, který vyprojektovala Alena Šrámková, matka Ivanina manžela. Její realizaci završila Ivana bronzovými plastikami zubra a ptáka a třemi betonovými stromy – most i plastiky sklízejí velké ovace včetně evropské ceny za architekturu. 

Obraz Zatmění, který je součástí výstavy v Sgalerii bezpochyby souvisí s prací na přerovském mostě. „Měsíční světlo modeluje siluety zvířat,“ upozorňuje výtvarnice a galeristka Pavla Soukupová a dodává: „Podle jejího druhého obrazu Noční jízdy se jmenuje celá výstava.“

Kamila Najbrtová (1961) – absolventka UMPRUM - ateliér knižní kultury, nějakou dobu působila na škole jako asistentka a po delší době, kterou věnovala výhradně rodině, začala malovat. Vytvořila si originální styl, který vychází z principu malby na sklo a jenž se snaží dotáhnout až k jisté iluzi 3D formátu. V poslední době ustoupila její figurální tvorba do pozadí a více se věnuje abstraktnímu stylu. 

Z výstavy Sgalerie Noční jízda
Zdroj: ČT24/Sgalerie

„Když jsme společně vystavovaly v Galerii Malá skála, našly jsme větu, která charakterizuje její malbu – je to, jako by chtěla roztetelit vzduch nad obrazem. Výsledek je křehký, matoucí, klamavý – maluje na transparentní plátna, které jsou naskládána na sobě až po třech. Často používá fluorescenční barvy, vytváří neuvěřitelný dojem prostoru,“ upozornila galeristka.

Z výstavy Sgalerie Noční jízda
Zdroj: ČT24/Sgalerie

Pavla Soukupová (1958) – výtvarnice a zároveň majitelka Sgalerie, vystudovala u prof. Čepeláka AVU. Dle jejích slov se deset let vyskytovala s rukama od černé barvy, až si jednoho dne řekla dost a dala se na barvy. Zároveň s volnou malířskou tvorbou vyrábí i smaltované šperky. S oblibou používá kombinovanou techniku na papíře či lepence, vychází z techniky používané ve středověku, napodobování zlata a stříbra, tzv. wash gold.

Někdy, když se snažila utéct své technice, vznikla i série vyšívání na plátno, struktury Otisky na vodě, otisky na srdci, která rovněž doplňuje její práce na výstavě. V současnosti jeden obraz našel svého vydražitele na výstavě pro Konto bariéry, jmenuje se Malá maminka a vypráví o tom, jak děti přerostou rodiče. V expozici Noční jízda je k vidění jiná verze tohoto působivého výjevu.

Z výstavy Sgalerie Noční jízda
Zdroj: ČT24/Sgalerie