Amadeus pro děti. Petr Sís pokřtil kalendář svých plakátů

Praha - Světoznámý výtvarník Petr Sís pokřtil limitovanou sérii kalendáře svých filmových plakátů. Výtěžek z jejich prodeje je určený Domu tří přání, který pomáhá dětem s problémy v rodině nebo s poruchami chování.

V neděli na sebe Sís v Česku opět upozornil, když odhalil tapiserii k poctě Václava Havla na pražském letišti. V Americe, kde nyní žije, o sobě dal výrazně vědět v roce 1984. Tehdy ilustroval plakát k nejúspěšnějšímu snímku Miloše Formana - Amadeus.

„To byl důležitý moment v mém životě, kdy Miloš umožnil to, že jsem mohl v Americe začít dělat obrázkové knížky,“ vzpomíná výtvarník. „Za peníze, co jsem dostal za ten film, jsem koupil staré auto a přejel ze západního pobřeží Ameriky na východní.“

Brigitte Bardot vs. Dědeček Hříbeček

Petr Sís začínal s plakáty pro rockové kapely, ilustroval i ty, které do kin doprovázely filmy jeho otce, režiséra Vladimíra Síse. „Myslím, že ty plakáty vůbec neměly vliv na to, jestli lidi na ten film šli, nebo ne,“ směje se Sís. „Když tam dali Brigitte Bardot v plavkách, tak to návštěvnost ovlivnilo asi více, než když jsem tam já namaloval Dědečka Hříbečka s holubicí.“

Výtěžek z prodeje limitované edice kalendářů pomůže obnovit tvůrčí dílnu pro děti v Domě tří přání. „Pro nás je to spojení v tom, že naše děti v krizových situacích velmi rády malují, rády se ponořují do světa fantazie. Výtvarná činnost práce je velmi důležitá,“ komentuje to Jindřiška Karlíková z Domu tří přání.

Petr Sís se světově proslavil především jako autor knížek pro děti. Letos za ně získal prestižní cenu Hanse Christiana Andersena.