Zlaté glóby odhalily nominované v čele se Spielbergem

Los Angeles – Udílení Zlatých glóbů je opět za dveřmi. Filmoví fanoušci si na hlavní ceremoniál budou muset sice ještě počkat, už nyní se ale mohou radovat ze zveřejněných nominací. Největší úspěch sklidil snímek Lincoln režiséra Stevena Spielberga o slavném americkém prezidentovi. Vyprávění o osudech amerického státníka se Češi dočkají až v lednu, kdy film teprve vstoupí do kin.

„Kritiky jsou velmi příznivé a vypadá to, že nejde o patetické drama, ale že to je také duchaplné,“ říká filmová publicistka Iva Přivřelová. „Nemuselo by to být očekávaný životopisný snímek, který nám jen řekne, co Lincoln dělal a jak zemřel, což všichni ví. Mohlo by tam být i něco navíc,“ pokračuje.

Filmový velikán Spielberg obdržel celkem sedm nominací - za režii, dále představiteli hlavní role Danielu Day-Lewisovi a jeho kolegům Sally Fieldové a Tommy Lee Jonesovi. 

V závěsu za příběhem Abrahama Lincolna je thriller o amerických rukojmích v Íránu Argo nominovaného režiséra Bena Afflecka či otrokářské drama Nespoutaný Django provokatéra Quentina Tarantina. „Film nepřekvapí a je velmi násilný,“ míní Přivřelová. Oba filmy získaly po pěti nominacích. 

Pořadím ale mohou zamíchat také drama Pí a jeho život nebo thriller o pronásledování Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty. Kategorii nejpovedenějšího muzikálu ovládl britský divácký hit Báječný hotel Marigold, filmová verze Bídníků, snímek Wese Andresiba o první lásce Až vyjde měsíc či romance Lov lososů v Jemenu a Silver Linings Playbook o lásce vdovy s mužem s depresí. 

Na nejlepší neanglicky mluvený film byly navrženy Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho, francouzská komedie Nedotknutelní vyprávějící o vztahu delikventa a vozíčkáře, norský film Kon-Tiki, francouzsko-belgický De rouille et d'os a dánská Královská aféra, která se natáčela v České republice.

"Mně osobně v nominacích chybí novinka Paula Thomase Andersona Mistr, který u nás vstoupí do kin 10. ledna," podotýká publicistka. Snímek inspiroval zakladatel scientologické církve, a proto vzbouzí lehkou kontroverzi. V hlavních rolích se představí Joaquin Phoenix a Philip Seymour Hoffman.

Cenu za životní dílo tentokrát převezme Jodie Fosterová. 

O vítězi Zlatých glóbů rozhodují zahraniční novináři Hollywoodu. Po Oscarech jsou ceny považovány za druhé nejprestižnější uznání, jakého se filmařům může dostat.