Děti celého světa milují knihy Petra Horáčka, doma ho neznají

Praha - Jeho ilustrace znají děti po celém světě. V rodném Česku je ale zatím téměř neznámý. Výtvarník a autor dětských knih Petr Horáček žije od roku 1995 v Anglii. Z více než třicítky titulů mu teď v češtině vychází druhá kniha - po „Novém domku pro myšku“ došlo na „Husu Lízu“ - publikaci nominovanou na prestižní cenu The Kate Greenaway Medal.

„Knížka, která u dětí funguje, je Motýl. Je o holčičce, která honí motýla po zahradě,“ představuje Horáček jednu ze svých knih. Zatímco jeho žena vyučovala v Anglii umění, Petr Horáček zůstal doma s dětmi. Od krajinomalby, kterou vystudoval na pražské Akademii výtvarných umění, se dostal k dětské ilustraci. „Vlastně jsme to moc neřešili. Situace byla taková, že moje žena vydělávala víc než já, a bylo rozhodnuto. A člověk, když je s dítětem, tak najednou začne myslet jinak, začne si vzpomínat, jaké to bylo, když byl malý. Člověk, který stráví většinu času na kolenou na koberci, vidí svět z trošku jiné perspektivy,“ říká Horáček.

Petr Horáček dosud vydal kolem 30 vlastních titulů a ilustroval i několik dětských knih pro další autory. „V podstatě kdykoli zjistili, že jsem Čech, tak jsem měl trochu pootevřená vrátka, protože všichni editoři znali krtečka, znali českou ilustraci, znali Švankmajera a Karla Zemana,“ popisuje Horáček.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Ve světě nejúspěšnější je zatím Hloupá husička Suzy, která poznává svět už nejen v knize, ale i krátkém animovaném filmu. Největším snem Petra Horáčka ale bylo vydat Mouchu. Nakladatel protestoval deset let - moucha je prý příliš nepopulární hmyz. 

Horáčkovy knížky jsou na pultech ve Velké Británii, Americe, Německu, Francii, ale i Jižní Koreji nebo Japonsku. Do češtiny se teď chystají další překlady.