Ani příští rok se Česku hudební hvězdy nevyhnou

Praha - Pořadatelé velkých koncertů ještě před koncem roku odkrývají plány na příští sezonu. Do České republiky přijedou hudební veteráni, třeba Depeche Mode a Joe Cocker, ale taky mladé zpěvačky Alicia Keys nebo Pink. Koncerty velkých popových stálic vydělávají velké peníze a pro umělce se stávají hlavním zdrojem příjmů.

Zpěvačka Madonna si z prodeje lístků na její deváté světové turné k desce MDNA odnesla téměř 230 milionů dolarů. A vydělala tak nejvíc ze všech. Do první pětky v žebříčku nejvýdělečnějších turné se zařadil taky Bruce Springsteen, který vystoupil i v Česku. Skoro 190 milionů dolarů vydělal i projekt The Wall bývalého člena Pink Floyd Rogera Waterse a taky Michael Jackson Immortal Tour v představení slavného Cirque Du Soleil.

  • Roger Waters - turné The Wall zdroj: Roger Waters Music Overseas Ltd
  • Bruce Springsteen autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK

Obě naposled jmenované show mají termíny vystoupení příští rok i v České republice. A ukazuje se, že i tuzemské publikum je stále víc ochotné utrácet nemalé peníze za velké hudební zážitky. „Dnes si už na větší zahraniční hvězdu nekoupíte vstupenku pod tisíc korun. Je to dané tlakem managementu, protože hlavní zdroj příjmů se přesunul z prodeje cédéček právě do koncertů,“ říká promotérka koncertů Milena Palečková.

I příští česká koncertní sezona tak bude bohatá na velká jména. V létě přijede Eric Clapton, Joe Cocker nebo Depeche Mode, kteří na rok 2013 ohlásili novou desku. Na podzim se pak do Česka chystá například Peter Gabriel.

Mluví se i o dalších zatím nepotvrzených koncertech hudebních matadorů. Novou desku vydává Nick Cave a koncertní termíny ještě neuzavřeli ani oslavenci Rolling Stones.