Činoherák uvádí hru ujetou jako ruku

Praha – Carmichael přijíždí do zapadlého amerického městečka, aby našel svoji ruku, o kterou přišel před jednadvaceti lety. Jediným smyslem jeho života se stala pomsta… drsnou komediální parodii Martina McDonagha uvádí 14. ledna v evropské premiéře pražský Činoherní klub pod názvem Ujetá ruka (v originále se hra jmenuje Behanding in Spokane). Překladatel a režisér inscenace Ondřej Sokol obsadil do hlavních rolí Marka Taclíka a Martina Fingera.

Nikdy nechtějte podávat někomu ruku, která mu nepatří. Odstartuje to mnoho problémů, zní rada uvozující McDonaghovu „velmi veselou a černou komedii“. „Co popisuje, samozřejmě komické není, ale on to tak dokáže podat. A hrůzu si každý užije jako, jen virtuálně, víc se mluví, než kolik se toho ve skutečnosti stane,“ prozradil Martin Finger.

„Je to komedie, ale jak jsou diváci u McDonagha zvyklí, trochu drsnější. Doufám, že na dřeň půjdou v pocitech i diváci,“ dodává představitel Carmichaela Martin Taclík, který si zahrál i v předchozích McDonaghových hrách uváděných v Činoherním klubu. V Ujeté ruce se v ostatních rolí objeví ještě Markéta Stehlíková, Domingos Correia, Michal Pavlata a Petra Horváthová.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Ve světové premiéře bylo nejnovější dílo po Shakespearovi v současnosti nejhranějšího dramatika uvedena v březnu 2010 na Broadwayi. „Je to americká hra, hra speciálně napsaná pro Ameriku a Američané ji většinou nesnáší, což pro mě znamená, že je to dobře,“ přiznává režisér Ondřej Sokol. „Poměrně šťastně se trefuje do amerických stereotypů. Míchá koktejl z rasismu, školních masakrů, a přitom je zamontovává do děje, kde to všechno působí přirozeně.“

Sokol Ujeté ruce pro Činoherní klub přeložil, stejně jako předchozí dvě hry Martina McDonagha, které divadlo uvádělo. Pan Polštář měl premiéru v roce 2005, Osiřelý západ o tři roky dříve, Činoherák má tuto jednu ze svých nejúspěšnějších inscenací na programu stále.