Kdepak česnek! Proti upírům zabírají Zlaté maliny

Los Angeles - Mezi porotci anticen Zlaté maliny, které se udělují v předvečer Oscarů, jistě nesedí žádné pubertální fanynky upírských lovestory. Jinak by se nemohlo stát, že závěrečný díl Twilight ságy Rozbřesk - 2. část označila porota za nejhorší film roku 2012 a její hlavní a vedlejší role za nejméně povedené ze všech. Celkem je snímek Billa Condona na Zlaté maliny nominován v jedenácti kategoriích.

Nominaci na nejhorší film si vysloužila také Bitevní loď, na níž američtí mariňáci bojují s mimozemskou invazí. Akčnímu sci-fi snímku Petera Berga konkuruje komedie režiséra Seana Anderse Můj otec je šílenec s Adamem Sandlerem v jedné z jeho typicky ujetých rolí. Ve způsobu komiky za ním nijak nezaostává Eddie Murphy, jemuž scénář ve filmu Briana Robbinse za naštvání jednoho duchovního guru povolil jen Tisíc slov. I ta ale stačila k nominaci této komedie na nejhorší film roku 2012.

Nejvíce ale porota „ocenila“ druhou část Twilight ságy: Rozbřesk - kromě kategorie nejhorší film nominovala snímek i za herecké výkony v hlavních a vedlejších rolích, režii a scénář. Představitelka jedné z hlavních rolí snímku Kristen Stewartová si dokonce vysloužila dvojí nominaci, kromě upírské ságy ještě za titulní roli v dobrodružné pohádce Sněhurka a lovec.

Twilight sága bývá v oscarových anticenách pravidelně zastoupena, ale nikdy se jí nepodařilo obsadit všechny hlavní kategorie tohoto ocenění, o které žádný z amerických filmařů příliš nestojí. Takový „úspěch“ si může připsat až závěrečný díl - inu, nejhorší na konec, řekli si nejspíš porotci.

Vítězové už 33. ročníku soutěže o nejhorší filmové projekty budou vyhlášeni 23. února, den před udílením hollywoodských Oscarů.