Bretaň - nekonečná inspirace

Praha - Galerie La Femme dnes otevírá výstavu děl, která vznikla na tradičním sympoziu galerie a „jejích“ umělců. Tentokrát se pracovalo po dva podzimní týdny v malebném městečku Erquy ve francouzské Bretani na panství Manoir de Langourian, na který je pozvala Marta Davouze.

V expozici Bretaň – Dáma dvou tvářív Galerii La Femme (Bílkova 2, Praha 1) vystavují díla ze sympozia: Boris Jirků, Miroslav Jiránek, Miroslav Malina, Zdeněk Tománek, Petra Šnokhausová, Tomáš Hřivnáč, Bohumil Eliáš jr. a Mona Lipi.

Bretaň - Dáma dvou tváří / Boris Jirků
Zdroj: ČT24/Galerie La Femme

„Malířské výpravy pořádané Galerií La Femme bývají vždy takto činorodé, ať už se jedná o pobyt „jen“ někde v Evropě nebo třeba za oceánem. Dokonce i na Galapágy se někteří podívali! Bretaň ale té naší malé skupince ukázala neobyčejně přívětivou tvář. Bydleli jsme v původně hospodářských staveních usedlosti Langourian, které byly mnohaletou péčí majitelů přebudovány z romantických zřícenin na příjemný penzion, rovněž romantický, ale vybavený nevtíravě luxusně. Na to jsme si okamžitě zvykli! Náš pobyt začal uvítacím večírkem u krbu, který pro nás hostitelé připravili, s bretaňskými lahůdkami a skvělým vínem, a potom už bylo stále jenom hezky. Doslova. Pro Bretaň nepříliš typické klidné a slunečné počasí vydrželo skoro celou dobu našeho pobytu. Až v posledních dnech se roztrhané cáry mraků hnaly od moře nad pevninu a vypadalo to jako Bretaň z mých představ, složená ze všech možných odstínů pestrobarevné šedi. Takovou šedou mám rád,“ napsal si do poznámek jeden ze zúčastněných umělců, Miroslav Jiránek.

Bretaň - Dáma dvou tváří / Miroslav Malina
Zdroj: ČT24/Galerie La Femme

Galerie La Femme v minulosti zorganizovala řadu podobných projetků v zahraničí, například v roce 2003 v Lídicích v Brazílii, 2004 v Kanadě, 2006, 2007, 2010 v Jižní Francii, 2008 v Andalusii, 2010 v Ekvádoru a v roce 2012 v Bretani. Během těchto projektů vzniklo mnoho zajímavých děl inspirovaných místní kulturou, krajinou i lidmi. Tyto „Obrazy z cest“ měli diváci možnost vidět i v Praze, například v Toskánském paláci (2003), na Staroměstské radnici (2004), v Galerii Václava Špály (2006) a jiných místech.