Shortky našly zalíbení Doma

Praha - Hlavní cena Festivalu krátkých filmů Praha putuje do Německa. Získal ji režisér Olaf Held za snímek nazvaný Doma, který líčí osud vesničana, který přijde o práci a rozhodne se odstěhovat do města. Porota ocenila překvapující směsici fantazie a reality, zaujal ji suchý humor i přesná analýza frustrující každodennosti. Hlavní cena čtyřdenní přehlídky, kterou v Praze pořádali organizátoři MFF v Karlových Varech, byla dotována částkou 2 000 eur (zhruba 50 000 korun).

Zvláštní uznání získal britsko-marocký snímek Prokletí režiséra Fyzala Boulify. Na něm porota ocenila silný příběh o nevyrovnaném vztahu mezi muži a ženami v islámském světě. Situace, která by v západním světě byla považována za běžnou, může být jinde otázkou života a smrti.

Druhé Zvláštní uznání si z Prahy odnáší maďarský režisér Atilla Till za snímek Zrůda. Zachytil v něm muže, který na izolované farmě vládne pevnou rukou manželce, dětem i „najatému“ otrokovi a odhalil tak pohled na odlehlé farmy v Evropě se všemi důsledky integrace.

Cenu diváků získal norský snímek Transatlantická trouba uvedený v mezinárodní soutěži. Režisér Hallvar Witzo v něm vylíčil příběh starého muže, jemuž zbývá jen šest dní života. Za tento svůj snímek získal vloni studentského Oscara.

Detail plakátu k 8. ročníku Festivalu krátkých filmů.
Zdroj: ČT24/pragueshorts.com

V porotě letos zasedli režisér a animátor Till Nowak z Německa, výkonný ředitel Festivalu krátkých filmů v Tampere Juhani Alanen z Finska, režisér a animátor Tomáš Luňák, scenárista a režisér Benjamin Tuček a producent Milan Kuchynka. Pestrou soutěžní mozaiku letos tvořily příběhy z Austrálie, Belgie, Dánska, Francie, Gruzie, Kanady, Maďarska, Malajsie, Maroka, Německa, Norska, Polska, Rumunska, Tchaj-wanu, Spojených států a Velké Británie.

Domácí krátkometrážní produkce na festivalu, přezdívaném „pražské šortky“, bývá obvykle zastoupena především studentskými filmy. Letos poprvé se tento stereotyp podařilo narušit a program českých filmů z uplynulého roku tvořily rovným dílem studentské práce z pražské FAMU a filmy, které vznikly v nezávislých produkcích.