Osobnosti Pardubického kraje si hrají na kurátory

Pardubice - Kdybyste měli možnost uspořádat výstavu, díla jakých výtvarníků nebo sochařů byste na ni vybrali? Na tuto otázku si můžete odpovědět při návštěvě Východočeské galerie, která dala příležitost několika osobnostem, aby připravily výstavu. Projekt Prostor pro jednoho kurátora zahájil pardubický hejtman Martin Netolický, který se rozhodl představit tvorbu Richarda Peška a Jiřího Koláře.

K šedesátému výročí založení se Východočeská galerie rozhodla oslovit osobnosti, které z kurátorskou prací žádné zkušenosti nemají, aby veřejnosti představily práce autorů, jichž si váží, ale také díla ze sbírek Východočeské galerie nebo z vlastní soukromé sbírky. „Letos bude osm těchto výstav, máme již přislíbenou účast osobností se vztahem k Pardubicím nebo Pardubickému kraji, které se ale profesí kurátora nikdy nezabývaly,“ prozradila ředitelka galerie Hana Řeháková.

Hana Řeháková, ředitelka Východočeské galerie: „Zajímá nás, jaké hodnoty výtvarného umění vnímají lidé, kteří stojí mimo odbornou sféru, ale také to, která oblast umění je nějakým způsobem oslovuje.“

První výstavu sestavil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Vybral pro ni díla malíře, grafika a ilustrátora z Ústí nad Orlicí Richarda Peška, který vystavoval i v zahraničí a jehož díla jsou kromě českých sbírek také v USA, Švédsku, Německu, ve Spojených arabských emirátech nebo v Itálii. Druhým autorem je Jiří Kolář, český básník a výtvarník známý především díky svým kolážím a experimentálnímu umění.

Oba tvůrce spojuje zdravotní handicap. Koláře postihla v roce 1970 mozková mrtvice, po níž nemohl nějaký čas hýbat pravou rukou, Pešek je po nezdařeném lékařském zákroku upoután na invalidní vozík. „Osud někdy nebývá milosrdný, ale oba autoři jsou pro mě vzorem ve vytrvalosti a houževnatosti,“ vysvětlil svůj výběr Netolický. První výstava v Domě u Jonáše na Pernštýnském náměstí trvá do 24. února.

Prostor pro jednoho kurátora dostane také například náměstkyně hejtmana Jana Pernicová (ČSSD), operní pěvkyně Dagmar Pecková, přednosta chirurgické kliniky pardubické nemocnice Jiří Šiller, rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig, ředitel pardubického divadla Petr Dohnal nebo divadelní a filmový režisér Jan Kačer.