Nick Cave, The Knife atd. Záplava skvělých kapel ozdobí Primaveru

Barcelona - Jeden z největších hudebních „indie“ festivalů, barcelonský Primavera Sound, zveřejnil na mnohými netrpělivě očekávaném galavečeru kompletní seznam interpretů, kteří zahrají letos v katalánské metropoli. A doopravdy je na co se těšit. Krom velkých hvězd jako Blur nebo Nick Cave & Bad Seeds fanoušci v Barceloně uvidí i dva velké návraty - The Knife a Postal Service.

Od 22. do 26. května rozezvučí Barcelonu už třináctý ročník hudebního festivalu Primavera Sound. Do středečního večera však byla známa pouze jedna jediná kapela, která v Parc del Fòrum letos vystoupí - asi největší postavy britpopu Blur.

Nyní k nim přibyla zhruba stovka dalších interpretů a v záplavě skvělých jmen je největším problémem vybrat, kým začít. Primavera Sound už tradičně nabízí průřez kapel napříč všemi žánry pohybujících se mimo střední proud, od opravdových legend až po trendy interprety známé hlavně díky aktivitě hudebních bloggerů.

Nespornými událostmi letošního ročníku budou dva velké a trochu překvapivé návraty. Na scénu se po dlouhé odmlce vracejí elektropopoví The Knife, kteří na duben chystají novu desku, a nečekaně se dohromady dali i další z elektropopových ikon The Postal Service. Hlavní pozornost ale bude zřejmě upřena na „velké“ kapely jako Phoenix a Nica Cavea a jeho Bad Seeds, dvacet let od založení oslaví v Barceloně hiphopoví Wu-tang Clan. Line-up Primavery ale slibuje pěknou řádku skvělých koncertů a vyplatí se ho řádně prostudovat.

Představí se například jedni z největších objevů posledních měsíců, oblíbenci magazínu Pitchfork, postrockoví Tame Impala či podobně naladění Grizzly Bear a Deerhunter nebo experimentátoři z Animal Collective. Příznivci elektroniky se určitě už teď nemohou dočkat vystoupení Jamese Blakea, Four Teta, Crystal Castles nebo Dana Deacona a katalánského Johna Talabota. Publikum roztančí čím dál tím populárnější reprezentanti britského housu Disclosure, rozverní Hot Chip či Simian Mobile Disco.

Kdo by radši kytary, může se těšit na Dinosaur Jr. a Swans. No a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho a dlouho. Zdá se, že na letošním ročníku Primavera Sound bude největším problémem si řádně naplánovat program tak, aby člověk o nic nepřišel.

Potvrzení interpreti

Adam Green & Binki Shapiro, Aliment, Animal Collective, Antònia Font, Apparat plays Krieg und Frieden, The Babies, Band Of Horses, Barry Hogan Dj, Betunizer, Blue Willa, Blur, Bob Mould, Bored Spies, The Bots, The Breeders performing Last Splash, Camera Obscura, Cayucas, Chris Cohen, Christopher Owens, Dj Coco, Crime & The City Solution, Crystal Castles, Dan Deacon, Daniel Johnston, Daphni, Daughn Gibson, Daughter, Dead Can Dance, Dead Skeletons, Death Grips, Deerhunter, Degreaser, Delorean, Dexys, DIIV, Dinosaur Jr., Disclosure, Do Make Say Think, Dope Body, El Inquilino Comunista, Ethan Johns, Extraperlo, Fidlar, Fiona Apple, Four Tet, Foxygen, Fred I Son, The Free Fall Band, Fuck Buttons, Fucked Up, Ghostigital, Glass Candy, Goat, Grizzly Bear, Guadalupe Plata, Guardian Alien, Guards, Hal Flavin, Hidrogenesse, Honeybird & The Birdies, Hot Chip, Hot Snakes, How To Dress Well, Jackmaster presents Tweak-A-Holic, James Blake, Jessie Ware, The Jesus And Mary Chain, John Talabot, Jozev Van Wissem & Jim Jarmusch, Killer Mike, King Tuff, The Knife, Kurt Vile & The Violators, L'Hereu Escampa, La Bien Querida, La Brigada, Liars, Local Natives, Los Planetas tocan Una semana en el motor de un autobús, Mac DeMarco, The Magician, Manel, Matthew E. White, Meat Puppets, Melody’s Echo Chamber, Menomena, Merchandise, Metz, Mount Eerie, Mulatu Astatke, My Bloody Valentine, Neko Case, Neurosis, Nick Cave & The Bad Seeds, Nick Waterhouse, Nils Frahm, Nurse With Wound, Om, Omar Souleyman, Orchestre Poly Rythmo De Cotonou, Paus, Peace, Phoenix, Pony Bravo, Poolside, The Postal Service, Rodriguez, Roll The Dice, Savages, The Sea And Cake, Sean Nicholas Savage, Shellac, Simian Mobile Disco, Solange, The Suicide Of Western Culture, Swans, Tame Impala, Tarántula, Thee Oh Sees, Tinariwen, Titus Andronicus, Toundra, The Vaccines, White Fence, Wild Nothing, Woods, Wu-Tang Clan.