Kanye West na trůnu

Washington – První singl alba Watch the Throne, na němž spolupracují američtí rappeři Kanye West a Jay-Z, vychází 11. ledna pod názvem H.A.M. Předchozí Westovu desku – My Beautiful Dark Twisted Fantasy – z loňského roku ocenila řada hudebních anket. Album, které bylo směsicí klasické a popové hudby, předcházel hit Runaway, půlhodinový klip, inspirovaný mýtem o bájném ptáku Fénixovi, k němuž Kanye West natáčel v Česku.

Deskou My Beautiful Dark Twisted Fantasy dostřelil třiatřicetiletý hudební producent, zpěvák a také workholik Kanye West už počtvrté na samotnou špičku americké hitparády. Nahrávka mu vynesla nečekaný úspěch nejen u posluchačů, ale i u kritiky. Ta přitom bývá k opulentním zvukovým kolážím ambiciózních tvůrců, jakým Kanye West je, tradičně spíš shovívavá.

"Mým životním cílem je stát se největším umělcem všech dob. Je to ale dost těžké, protože neumím zpívat ani tančit," říká o sobě ale Kanye West se směsí cílevědomosti a ironie. Westova loňská nahrávka ve svém názvu zmiňuje lidskou fantazii – právě tu dokáže jeho poslední album zaujmout.

Příkladem je videoklip nazvaný Runaway – půlhodinový film, natáčený i v Praze s českými tanečníky a choreografem Yemim A. D., je skládankou hudby, tance i místních reálií. Westovi fanoušci v anketě, kterou vyhlásil sám rapper, označili Runaway za nejlepší song, jaký kdy složil i nazpíval.