Zemřel fotograf Miroslav Hucek, autor muže s křídly

Praha - Ve věku 78 let zemřel fotograf Miroslav Hucek. Oznámila to jeho dcera Barbara Hucková. Hucek byl představitelem humanistické fotografie, dlouhá léta působil jako fotoreportér, byl mistrem české novinářské fotografie. Vytvořil mimo jiné cykly Takoví jsme byli?, Vesnice, Jak chutná polibek, Všude žijí lidé, U nás ve Zbraslavi nebo Otec v rodině.

Snad jeho nejznámějším snímkem jsou Křídla pana Makovičky. „Snímek tohoto muže – prodejce pohlednic v trafice u Arcibiskupského paláce na Hradčanech – funguje jako moje neformální logo. Dám jej na pozvánku na vernisáž své výstavy a ona přiláká jak pamětníky a přátele, tak i zcela nové návštěvníky,“ říkal o něm Hucek v rozhovoru s Petrem Vilgusem.

Od šedesátých let fotil pro Mladý svět

Miroslav Hucek se narodil 18. listopadu 1934 v Malackách na Slovensku, fotografovat začal v 19 letech. Od roku 1957 studoval fotografii na pražské FAMU, ale po roce studia zanechal. Poté pracoval jako asistent kamery v Československé televizi.

Od počátku šedesátých let Hucek spolupracoval s obrazovým týdeníkem Mladý svět a stal se jeho fotoreportérem. Působil v něm až do roku 1975, kdy odešel pod tlakem politických změn na volnou nohu.

Začal pracovat na větších celcích, které představoval na výstavách nebo v publikacích. Jeho tvorbu ovlivnila výstava Lidská rodina kurátora Edwarda Steichena a také fotografie Henriho Cartiera-Bressona a Eugena Smithe.

Miroslav Hucek
Zdroj: Alexandr Janovský/ČTK

Během padesátileté kariéry měl Miroslav Hucek více než 50 samostatných výstav a účastnil se řady výstav kolektivních. Fotograficky spolupracoval na šesti filmech, ve spolupráci s architekty vytvořil fotografie pro interiéry. Je autorem několika samostatných publikací a spolupracoval na více než 50 dalších knihách.

Fotografie Miroslava Hucka jsou zastoupeny například ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v Moravské galerii v Brně. V roce 2009 měl velkou retrospektivu v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci.