Čeští archeologové jsou jedničky, bodují i v Súdánu

Praha/Wad Ben Naga - Národní muzeum zřídilo stálou archeologickou expedici do Wad Ben Naga a vyplatilo se. Badatelé se mohou radovat z objeveného pískovcového sousoší božstev Amona a Mut či ze vzácného oltáře s dvojjazyčným nápisem v egyptských a merojských hieroglyfech. Cílem badatelů je celkový průzkum, ale také související konzervační práce v této lokalitě nacházející se přes sto kilometrů od hlavní súdanské metropole Chartúm.

Česká expedice absolvovala ve Wad Ben Naga tři výkopové sezony. V roce 2009 provedla archeologický průzkum tamní lokality, další rok se zaměřila na revizní výzkum tzv. Malého chrámu. Přitom uspořádala výstavu Súdán před sto lety v tamním národním muzeu, kde prezentovala historické fotografie ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.  

Wad Ben Naga…

.. patří mezi významné lokality tzv. Merojského ostrova nacházejícího se mezi řekami Nil, Modrý Nil a Atbara.

V době existence tzv. Merojského království se zároveň jednalo o nejjižněji položené město na březích Nilu a jedno z největších měst africké říše. Do tamní kultury se promítal jak odkaz faraonské civilizace starověkého Egypta, tak i vlivy antického světa.  

První zmínky o starověkém městě na území dnešní vesnice Wad Ben Naga pochází z přelomu 4. a 3. stol. př. n. l., kdy do této oblasti zavítal řecký cestovatel Bión ze Soloi.

  • Plán archeologického naleziště v Wad Ben Naga zdroj: Národní muzeum
  • Lokalita Wad Ben Naga zdroj: Národní muzeum

„Archeologický výzkum v Súdánu je jednou ze zahraničních priorit Národního muzea. Loňské objevy expedice, která v oblasti působí pátým rokem, patří mezi největší úspěchy české vědy na březích Nilu. Expedice se tak řadí mezi nejvýznamnější zahraniční archeologické mise v Súdánu,“ komentoval úspěch ředitel NM Michal Lukeš.

V rámci poslední výkopové sezony v roce 2011 prozkoumali archeologové Východní chrám, Palác královny Amanišacheto a po více než století a půl objevila ztracený chrám Týfónium, který v průběhu loňska tým zkoumal. V čele výpravy stojí Pavel Onderka, který se na archeologických výzkumech v Súdánu podílí již od roku 2007.

Tak snadné to ale není. Nalezená scoha je totiž rozbitá. „Sousoší se momentálně nachází asi v osmdesáti fragmentech,“ vysvětluje Onderka. Poškodila ji příchozí raná křesťanská komunita, která ji záměrně poničila sekerou. Finální podobu pískovce však byli experti schopni postavit ve virtuální realitě. Podle šéfa expedice tkví její výjimečnost v tom, že zobrazuje božský manželský pár, což je  v kontextu súdánské archeologie unikátní nález.

Mimo „práce se štětečkem“ se výpravě podařilo zrealizovat několik projektů sociálního rázu, které jsou finančně i jinak podporovány městem Otrokovice. Podařilo se jim odvézt učební pomůcky nebo finance, které byly využity na výstavbu čističky pitné vody a rekonstrukci školských zařízení.