Mistr Yoda přišel o učitele, zemřel maskér Freeborn

Londýn – Hvězdné války přišly o člena svého někdejšího filmového týmu. Ve věku devadesáti osmi let zemřel maskér Stuart Freeborn, který stvořil dnes už legendární postavy mistra Yody, Žvejkala a Jabba Hutta. Pod jeho rukama vznikaly i kostýmy lidoopů ze snímku 2001: Vesmírná odysea a mnoho dalších.

„Přinesl nejen desetiletí zkušeností, ale také ohromnou tvůrčí energii,“ řekl o Freebornovi tvůrce „vesmírné série“ George Lucas. „Jeho tvorové z Hvězdných válek mohou nové generace znovu interpretovat v nových formách, ale uvnitř budou stále tím, co Stuart vytvořil pro původní filmy.“   

V televizním dokumentu BBC Freeborn pro změnu vzpomínal na „mladého chlapíka“ jménem George Lucas, který mu řekl, že „napsal scénář pro film nazvaný Hvězdné války“. „Byl tak upřímně nadšený, že jsem si říkal: Dobře, je mladý, ale věřím mu, má něco do sebe, udělám pro něj, co budu moci,“ vyprávěl maskér. 

Mimo Lucase pracoval Freeborn se Stanleym Kubrickem na zmíněné Vesmírné odysee. Podle jeho spolupracovníka Nicka Maleyho jde o průkopnickou práci, na niž by se nemělo zapomínat. 

V dalším Kubrickově filmu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu přetvořil herce Petera Sellerse hned do několika postav. Ve třicátých letech se v maskérně potkal s Marlene Dietrichovou či s Vivien Leighovou. Dělal také masky pro filmovou verzi Olivera Twista Davida Leana z roku 1948.   

Freeborn by se za dva roky dožil stovky. Jeho žena Kay však zemřela už před rokem, přežil dokonce i své tři syny.