Dolby malba: Chleba, magič, horolezectví v jiné dimenzi

Praha - S tím, jak může malba dnes vypadat a s čím vším se dá malovat, experimentuje výtvarník Jiří Černický na výstavě, která je k vidění v pražské galerii Dvorak sec contemporary. Jedna jeho Dolby malba, jak zní název expozice, slouží i jako jakýsi horolezecký trenažér.

Systém Dolby byl vyvinutý v 60. letech pro potlačení šumu na analogovém zvukovém záznamu,  Černický v sérii obrazů, pro niž si vypůjčil název tohoto systému, ale spíš „šum“ přidává - experimentuje s technikou malby a často odkazuje k dějinám výtvarného umění.

V hravých experimentech - s podtitulem Mezi modernismem a postkonceptualismem - se tak mimo jiné posouvá k dalším rozměrům některé malířské techniky jako třeba akční malby. Jedna ze stěn v galerii je pomalována tak, že rozmáchlé tahy štětcem jsou plastické a návštěvníci po nich mohou šplhat jako po horolezecké stěně.

Svým přístupem dává Černický umění absurdní podobu spotřebního zboží. Umění může být v podstatě čímkoliv, a to mě na něm baví, říká. Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 1998 kromě vlastní tvorby v současné době také vyučuje v ateliéru malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Výstavou by chtěl ukázat právě i studentům, jak je možné s malbou experimentovat a hledat pro ni dnešní významy.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Zajít na Dolby malbu mohou zájemci do galerie Dvorak sec contemporary do 24. března. Kdykoli si pak mohou pustit ze záznamu přednášku Jiřího Černického z projektu VŠUP 3x20, který chce přispět k vzájemné inspiraci oborů na této škole. Jednotlivé příspěvky z plánovaného dvouletého cyklu vysílá živě i web ČT24.