Vrah nemluvňat, nebo stavitel chrámu? Izrael si připomíná krále Heroda

Jeruzalém - V Izraelském muzeu v Jeruzalémě začala archeologická výstava Herodes Veliký: Králova poslední cesta. Pojednává o králi Herodovi, který vládl Judsku v letech 37 až 4 před naším letopočtem. Potrvá do října a jejím hlavním exponátem je zrekonstruovaná hrobka, objevená roku 2007 v pevnosti Herodium, jež je jednou z mnoha Herodových staveb. Herodes bývá v křesťanském kontextu připomínán jako vrah nemluvňat, ve své době však patřil k nejvýznamnějším panovníkům Středomoří. Palestinští odborníci protestují proti vystavení exponátů přivezených ze Západního břehu Jordánu.

Archeolog Ehud Necer po hrobce pátral 40 let. Na výstavě je shromážděno na 200 artefaktů, z nichž mnohé může veřejnost vidět vůbec poprvé. Hodně z nich ale bylo do Jeruzaléma převezeno z míst nálezu, tedy ze Západního břehu Jordánu. Proti vystavování těchto vzácných historických předmětů a jejich převozu protestují palestinští odborníci.

Ředitel muzea James Snyder ujistil, že vše, co pochází z nalezišť na západním břehu, bude na původní místa vráceno a že organizátoři si artefakty legálně zapůjčili. Palestinci ale trvají na výkladu mezinárodního práva, jež zakazuje vyvážení jakýchkoli předmětů z okupovaného území, jímž je západní břeh od války v roce 1967.

Herodes Veliký: Králova poslední cesta
Zdroj: ČT24/The Israel museum

Herodes, popsaný v Novém zákoně jako vrah betlémských nemluvňat, je v Izraeli připomínán hlavně jako schopný vládce a stavitel druhého židovského chrámu před více než 2000 lety. Herodes zemřel na následky četných onemocnění ve svých 70 letech v Jerichu a jeho tělo bylo do Herodia převezeno.

Necera stál archeologický výzkum nakonec život

Necer na místě, které určil podle popisu Herodia v díle historika Josepha Flavia, našel kromě jiného nádherný sarkofág z načervenalého kamene. Byl sice rozbit na mnoho kusů, ale velkou část se podařilo zrekonstruovat. Na výstavě jsou dále k vidění sochy a busty z období římského záboru Svaté země, kdy byl Herodes jmenován do čela Judska.

Herodes Veliký: Králova poslední cesta
Zdroj: ČT24/The Israel museum

Ehuda Necera stál jeho archeologický výzkum nakonec život. Současná výstava je mu věnována. Když Necer přijel v roce 2010 s kurátory jeruzalémského muzea na místo nálezu, upadl přes ohrazení do hloubky pod sebou a zabil se.

Izraelské muzeum v Jeruzalémě patří mezi přední muzea umění a archeologie na světě. Má rozsáhlé sbírky biblické archeologie, judaik, etnografie i výtvarného umění. Architektonicky jedinečná budova Svatyně knihy chrání mimo jiné svitky od Mrtvého moře. Muzeum vlastní více než 500 tisíc exponátů, z čehož 7 tisíc je přístupných on-line.

Svatyně knihy Izraelského muzea
Zdroj: Berthold Werner/Wikipedia