K-k-k-králova ř-řeč na prknech brněnského divadla

Brno – Intimní drama Králova řeč s Colinem Firthem se dočkalo také českého divadelního zpracování. Hru o koktajícím králi uvede za měsíc brněnské Národní divadlo v režii Martina Stropnického. V roli svérázného logopeda se na tamní jeviště vrátí Ladislav Frej. Premiéra je stanovena na 15. března.

Vévoda Albert asi není ten pravý hrdina, který by měl stát v čele země na prahu 2. světové války. Jeho uzavřenost, nejistota a panický strach z projevů na veřejnosti nejsou atributy, které by měl člověk v jeho postavení mít. Poslední šancí koktavého panovníka je léčba u hlasového terapeuta. Z počáteční nedůvěry a dřiny se však nakonec vyvine zvláštní pouto. 

Brněnské divadlo se rozhodlo s tématem poprat samo. Při zkoušení hlavní role pomáhá představiteli Martinu Slámovi zkušená logopedka. Provádí ale opačný úkol, než je zvyklá – herci radí, jak se pořádně naučit koktat. I to má totiž svá jasná pravidla. 

Zkouška Královy řeči
Zdroj: ČT24

„Je potřeba dávat tlaky na první slabiku,“ vysvětluje logopedka. Se Slámou procvičuje práci s dechem nebo zpomalování řeči. „Hledali jsme písmena, jednak podobná tomu, kde se zadrhával Bertie, ale i blízká češtině, to znamená p, b, k,“ přidává se brněnský vévoda Albert. 

Králova řeč původně vznikla z divadelní předlohy, slavila však velký úspěch až na filmových plátnech. Divadla ji hrát nechtěla, protože s uvedením nesouhlasila královna matka. Inscenace totiž obsahuje narážky na způsob fungování královského dvora, což bylo vnímáno nepřípustně. Mahenovo divadlo ji uvede teprve jako čtvrté v Evropě.

Národní divadlo v Brně zkouší Královu řeč (zdroj: ČT24)