Prague Proms - mexický tenor, americký jazz a Bond na Václaváku

Praha - Tradičně od jazzu až po klasiku bude naladěn program devátého ročníku Prague Proms. Prvními ohlášenými hvězdami jsou americký jazzový trumpetista Wynton Marsalis a mexický tenorista David Lomelí. Lidé se také, stejně jako loni, mohou těšit na zahajovací koncert pod širým nebem.

V dolní části Václavského náměstí tentokrát zazní hollywoodské filmové melodie pod taktovkou Jana Chalupeckého. „Program je poplatný širokému vkusu těch, kteří přijou a rádi si poslechnou filmovou muziku. Od sedmdesátých let až po bondovku Skyfall,“ dodal ředitel Prague Proms Jan Hasenhöhrl. Loni koncert navštívilo téměř šest tisíc lidí, letos pořadatelé očekávají překonání devítitisícové hranice.

Většina koncertů Prague Proms se ale odehraje ve Smetanově síni Obecního domu. Včetně narozeninového koncertu k osmdesátinám dirigenta Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) Libora Peška. Program se bude zřejmě skládat z klasiky i swingu. „Mně to připadá zábavné. Jen se obávám, aby předěl mezi vážnou hudbou a swingem nebyl trochu moc. To musíme ještě zvážit,“ poznamenal Pešek.

Radůza i Tosca

Koncert, který podle něj „zaokrouhlí jeho šedesátiletý pobyt na koncertních pódiích“, se v Obecním domě bude konat 23. června, o dva dny dříve tu ČNSO doprovodí slavné operní árie v podání mexického tenoristy Davida Lomelího. Zakladatel big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra, trumpetista Marsalis, vystoupí 10. července v Divadle Hybernia. Se svým big bandem navíc přidá k vystoupení i netradiční jazzový workshop.

Na přehlídce by měla zazpívat i zpěvačka Radůza, závěr bude patřit koncertnímu provedení Pucciniho opery Tosca. Kromě toho pořadatelé slibují i koncert jazzového kytaristy Johna Pizzarelliho a dalších uznávaných zahraničních jazzmanů, jejichž jména odtajní v následujících dnech. Předprodej vstupenek začne 15. března, Prague Proms pak hlavní město rozezní od 16. června do 20. července.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)