Cena Kristián sbírá další filmaře. K Chaplinové přibyli hned tři

Praha - Britský producent Jeremy Thomas, stvořitel filmových Beatles Richard Lester a polský filmař Jerzy Stuhr se na letošním Febiofestu připojí k herečce Geraldine Chaplinové - spolu s ní totiž trojice obdrží cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Kulatý dvacáty ročník se bude v hlavní české metropoli konat od 14. do 22. března, přičemž ale bude pokračovat i v dalších krajských městech.

Jeremy Thomas se jako producent podepsal už pod mnoha filmy, jedním z nejvýraznějších však zůstává snímek Poslední císař režiséra Bernarda Bertolucciho, který získal devět Oscarů. Richard Lester zase režíroval film Pomoc! s liverpoolskými „brouky“. Herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr je známý především u polských sousedů, výčet jeho filmografie je přesto velice dlouhý.

První zmíněný převezme Kristiána při zahájení projekce filmu Kon-Tiki. „Dalšími zahajovacími tituly budou komedie Gambit podle scénáře bratrů Coenových režiséra Michaela Hoffmana a drama ze života slavného malíře Renoir, jehož premiéru uvedl Gilles Bourdos v Cannes. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl,“ uvedl prezident festivalu Fero Fenič.

Web Febiofestu už zveřejnil program včetně doprovodného plánu Febiofest Music Festivalu. Ve filmové souteži Nová Evropa se utká 14 celovečerních snímků, které bedlivým okem posoudí 33členná porota složená z dobrovolníků.