Bollywoodský film objasňuje bílá místa masakru v Bombaji

Bombaj - Hraný film natočený o teroristickém útoku v Bombaji, kdy v roce 2008 během třídenního řádění komanda deseti zabijáků přišlo o život 166 lidí, vstoupil začátkem března do indických kin. Bollywoodský snímek The Attacks of 26/11 (Útoky z 26. 11.) popisuje tehdejší události z pohledu policejního důstojníka.

The Attacks of 26/11 zapadá do série bollywoodských snímků, které se inspirovaly skutečnými událostmi, což nebývalo v indické kinematografii zvykem. Jen za posledních několik let tak vznikly filmy o děsivé vraždě modelky či odvážném přepadení banky.

Film připomíná chvíle, kdy deset ozbrojenců zaútočilo synchronizovaně mimo jiné na dva luxusní hotely, železniční stanici a židovské středisko a začalo systematicky zabíjet. Režisér filmu Rám Gopal Varma se prý rozhodl natočit tento film, aby se pokusil odpovědět na otázku, jak může malá hrstka útočníků obléhat město o rozloze Bombaje.

„Jak může držet desítka mužů město s 15 miliony obyvatel v šachu?“ ptá se. „To je něco, co by chtěli všichni vědět.“ Ve svém filmu se snaží objasnit, jak se tak malé skupině povedlo uskutečnit tak rozsáhlou akci. „Všichni lidé vědí, co se stalo, ale už málokdo ví, jak se to opravdu stalo. Chtěli jsme se zaměřit tedy právě na tato bílá místa. Vyprávíme příběh jedné konkrétní osoby, která byla tehdy při tom,“ prozradil.

Příběh se soustřeďuje na městskou policii a její reakci na útoky, z nichž Indie viní pákistánskou ozbrojenou skupinu Laškare tajjaba. V hlavní roli vysokého bombajského důstojníka se objevuje veterán indického filmu Nana Patekar. Jeho postava, která vznikla podle skutečné osoby, do nejmenších podrobností popisuje, jak se smůlou stíhané policejní síly, které útok zastihl naprosto nepřipravené, snaží vyrovnat s tak obrovským úkolem. „Dodnes je mi z té události úzko,“ přiznává Nana Patekar. „Říkám si, proč někdo něco takového udělá. Ten film je zprávou, která může mnohé vysvětlit.“

Snímek ovšem zatím sklízí smíšené reakce. Zatímco kritik zpravodajského kanálu NDTV míní, že některé okamžiky filmu jsou „dost silné, aby se dotkly obnažených nervů“, kritika v deníku DNA tak vlídná nebyla. „Z filmu The Attacks of 26/11 se vyklubal zmatený kus, který nemá ani propracovanou metodologii dokumentu ani dramatičnost výpravného filmu,“ napsal kritik Tušar Joši.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Varmův titul je prvním filmem, který byl o události natočen. Událost je v Indii dodnes živá, na konci minulého roku byl popraven jeden z atentátníků. K trestu smrti se přitom v Indii sahá jen velmi zřídka.