Filmový festival Febiofest změnil majitele

Praha - Za 25 milionů Kč prodal režisér Fero Fenič „své dítě“ Febiofest společnosti Mezinárodní filmový festival Praha. Informoval o tom dnes server iDnes.cz. Fenič dál festival povede jako prezident.

Prodejní cena vyplynula ze znaleckých odhadů, vyplácena podle serveru bude postupně během pěti let, a to i v podobě podílů na tržbě. Společnost Mezinárodní filmový festival Praha založil Fenič spolu s finančními partnery a investory v loňském roce.

Ředitelem festivalu, jehož 20. ročník letos začíná 14. března v Praze, se stal bývalý ředitel Barrandov TV Kamil Spáčil. „Ve všem hodláme pokračovat stejně, pan Fenič už chtěl festival dál jen zaštiťovat a bude se více věnovat uměleckým záměrům,“ řekl MF DNES Spáčil.

Febiofest / plakát
Zdroj: ČT24/Febiofest

Mezinárodní filmový festival Praha – FEBIOFEST byl založen v roce 1993 nezávislou filmovou a televizní společností FEBIO. Začínal jako akce pořádaná téměř bez peněz, ale s nadšením pro přátele a filmové fanoušky. Během let se proměnil ve velký filmový festival, který si ale stále zachovává svůj původní profil a cíl: všechno pro diváka.

FEBIOFEST je situován do multiplexu Cinestar Anděl na pražském Smíchově. Během posledních let uvedli osobně své filmy na FEBIOFESTU takoví slavní tvůrci jako například Nanni Moretti, Peter Weir, Olivier Assayas, Roman Polanski, Volker Schlöndorff, Bruno Dumont, István Szabó, Tsai Ming-Liang, Tom Tykwer, Hal Hartley, Andrej Končalovskij, Armin Mueller Stahl, Nikita Michalkov, Carlos Saura, Bruno Ganz nebo Claudia Cardinale.

Po ukončení programu v Praze putují vybrané snímky do dalších měst, a FEBIOFEST tak nabízí možnost vidět kvalitní filmy i divákům mimo hlavní město. FEBIOFEST dokonce překračuje hranice i do Slovenské republiky.

Podle výročních zpráv Febiofest, jehož roční rozpočet se pohybuje až ve výši dvaceti milionů, skončil v roce 2011 v zisku 1,1 milionu, rok předtím ve ztrátě 4,5 milionu. V loňském roce Fenič festival dotoval z vlastních peněz.