Máte rádi Hrabala? Natočte o něm film

Budapešť - Český režisér Jiří Menzel se v uplynulém týdnu zúčastnil v Budapešti jako předseda poroty XX. Mezinárodního filmového festivalu Titanic: Při této příležitosti oznámil vypsání filmové soutěže k stému výročí narození českého spisovatele Bohumila Hrabala v roce 2014.

Do soutěže s maďarským titulem HRABAL HABBAL (česky: Hrabal s pěnou) nebo anglickým HRABAL PUBLISHED se mohou hlásit profesionálové i amatéři s krátkometrážními snímky inspirovanými motivy z Hrabalova života a díla - v kategoriích fikce, animace, experimentální, hudební, video, dokument. 

Uzávěrka soutěže bude v lednu 2014, vyhodnocení zaslaných prací provede mezinárodní porota složená z překladatelů a filmařů ve dvou kolech. Soutěž připravilo České centrum Budapešť ve spolupráci s maďarským festivalem krátkých filmů BUSHO

Vyhlášení vítězů se uskuteční souběžně s prezentací projektu Hrabaliana 28. března 2014 v Budapešti. Hlavní cena soutěže je dotována částkou 1000 eur. Kromě toho vítězové obdrží ceny věnované agenturou Czech Tourism a  Staropramenem. 

Jiří Menzel při příležitosti vyhlášení soutěže mimo jiné uvedl, že Hrabal je podle jeho soudu v Budapešti ještě populárnější než doma. „My Češi mluvíme skromně o Hrabalově světě, zatímco v Maďarsku má mistr celou galaxii,“ řekl Menzel v narážce na výstavu zvanou Momentky z Hrabalovy galaxie, která už několik let putuje po maďarských městech.