Umělci okupují Mánes. Nechceme supermarket, žádají mimo jiné

Praha - Tunelování! Komerce! Ztráta veřejné kontroly! Všechna tato nelichotivá hesla míří na Nadaci českého výtvarného umění, které patří pražská výstavní síň Mánes, toho času ve stavu pozastavené rekonstrukce. Nadace se slavnou budovou nenakládá ale tak, jak by jí příslušelo, domnívají se umělci a teoretici sdružení v iniciativě Mánes umělcům. Upozornit na nutné změny chtějí dvoudenní tvůrčí okupací výstavní síně. Nadace prý protestní akci vítá.

Iniciátorům okupace vadí stav, v jakém se budova Mánesa nyní nachází. Nadace českého výtvarného umění musela kvůli nedostatku peněz počátkem roku zastavit rekonstrukci. Osud Mánesa je podle pořadatelů krajně nejistý také proto, že kvůli penězům potřebným na již zahájenou rekonstrukci budovy převedla nadace objekt na firmu, kterou založila. Organizátoři protestu se obávají, že budova postavená spolkem Mánes ve 20. letech minulého století může v případě nesplácení úvěru propadnout bankám.

Zastavení opravy ale není jediným důvodem protestu, tím je také údajně dlouhodobá špatná správa historicky cenného objektu a významného pražského kulturního centra. „Hlavním důvodem celé akce je, aby se současné vedení nadace vzdalo svých funkcí a kooptovalo nové členy, kteří obnoví spolkovou činnost,“ uvedl kurátor Jiří Ptáček.

Proto iniciativa svolala dvoudenní protest, který pod heslem „konec tunelování Mánesa“ začal dneska dopoledne. Programem s workshopy vedenými výtvarníky, hudebními vystoupeními a přednáškami chce Mánes umělcům naznačit, jak by to mohlo vypadat, kdyby patřil Mánes umělcům. Tvůrčí okupací také představují své požadavky. Chtějí po správní radě nadace, aby odstoupila, protože výstavní síň spravuje podle nich nekompetentně a netransparentně.

„Máme nějaký statut, právní a zákonné závazky, v tomto iniciativě nemůžeme vyhovět,“ namítá předseda správní rady nadace Petr Siegl. Lidé z iniciativy si podle něj mohou založit a provozovat spolkovou činnos, a potom delegovat své zástupce do příslušných orgánů nadace.

Prostetující žádají „demokratický Mánes“, který by měl podporu a pověření umělecké obce. Výstavní síň má být podle nich prostorem pro současné umění a dávat prostor nezikovým kulturním asociacím a sdružením. Nechceme supermarket, říkají organizátoři protestu, podle nichž nadace provozovala komerčně bez jakékoli starosti o kvalitu programu. „Jednání nadace je jednáním realitní agentury, která podniká s majetkem výhradně za účelem zisku,“ uvádějí a připomínají, že Spolek výtvarných umělců Mánes vznikl z potřeby výtvarných umělců organizovat vlastní profesní život a zprostředkovat společnosti současné umění.

K výzvě Mánes umělcům se připojili třeba Zbyněk Baladrán, Milena Bartlová, Tomáš Císařovský, Kryštof Kintera, Eva Koťátková, Jiří Kovanda, Dominik Lang, Lenka Lindaurová, Michal Škoda, Jiří Thýn nebo Tomáš Vaněk.

„Iniciativu vítáme, určitě je důležité vyměňovat si názory, dozvíme se, co si myslí mladí lidé,“ uvel k akci předseda správní rady kritizované nadace Petr Siegl. Reakce vedení na veřejný protest ale považují zástupci iniciativy za potvrzení toho, že osud bývalé spolkové budovy a významné architektonické památky vedení na srdci příliš neleží.