Praha omezí pouliční umění vyhláškou

Praha – Pražští zastupitelé se dnes dohodli, že pouliční umění bude regulováno městskou vyhláškou. Na některých místech tzv. busking zakázali úplně. Nicméně na takzvané tiché umělecké činnosti, jako je pantomima či živé sochy, se vyhláška nevztahuje. Platit by měla začít 15. května. Omezení ale vadí občanskému sdružení BuskerVille, které propaguje pouliční umění.

Zpěv či hru na hudební nástroj tak zakazuje vyhláška na 17 místech. Mezi nimi jsou Křižovnické, Letenské, Staroměstské a Řezáčovo náměstí a park v Tusarově ulici v Praze 7. Rovněž zakazuje pouliční umění na hřbitovech, u zdravotnických zařízení, dětských hřišť, kostelů, škol v době výuky nebo na zastávkách MHD.

„Už před rokem jsme vedli diskuzi na téma hluk a busking. Pokud jej Praha chce regulovat, pak jedině prostřednictvím vyhlášky,“ uvedl radní Lukáš Manhart (TOP 09). Vyhláška také zakazuje busking na místech, kde se již koná nějaká akce, tedy například trhy nebo shromáždění. Stejně tak určuje dobu, kdy je možné živé umění v ulicích provozovat, a to od 10:00 do 21:30. Najednou budou moci hrát maximálně čtyři osoby a maximálně hodinu a půl v kuse. Vyhláška nezahrnuje prostor Karlova mostu, neboť ten podléhá vlastním pravidlům, která určují, kdo a s jakou činností na něm může být.  

Pokuty by neměly být velké, přeje si BuskerVille

Iniciativa BuskerVille se obává omezení pouličního umění v centru. „Když bude busking vytlačen z velkých bulvárů a hlavních turistických zón, budou buskeři hrát spíše v místech méně pro busking vhodných, ale novou vyhláškou nezakázaných, a problém bude růst,“ míní Dalibor Zíta z iniciativy. Sdružení by také uvítalo, kdyby se porušení vyhlášky nepostihovalo příliš tvrdě.

Bublinář v centru Prahy
Zdroj: archiv Der Šenter Gob/Jan Vítů