Vincent už je zase v práci

Amsterodam - Barvy, štětce a další nástroje zůstaly po sedmiměsíční rekonstrukci v amsterodamském Muzeu van Gogha. Používal je právě tento známý nizozemský malíř a jejich výstavou muzeum svůj provoz 1. května opět zahájilo.

Muzeum vlastní největší sbírku van Goghových obrazů, na aktuální výstavu s názevm Vincent v práci vybralo z depozitářů díla a exponáty, které se týkají metod tvorby slavného výtvarníka.

Posledním obrazem, který kurátoři pověsili, byl autoportrét, na němž se van Gogh zvěčnil za plátnem se štětci a malířskou paletou v ruce. Dalšími významnými díly, které muzeum vystavuje, jsou dvě verze van Goghova slavného obrazu s názvem Slunečnice. Ty visí po stranách portrétu La Berceuse. V dochovaném dopise van Gogh naznačil, že obrazy zamýšlel vystavit právě takovýmto způsobem.

Muzeum van Gogha v Amsterodamu
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Jannink

Van Goghovo muzeum je v krátké době třetí velké muzeum v nizozemské metropoli, které se po rozsáhlé přestavbě opět otevřelo návštěvníkům. V září zahájilo veřejný provoz po devítileté rekonstrukci Stedelijk Museum a na počátku dubna Rijksmuseum, které bylo uzaveřeno deset let.