Znojmo adoptuje osamocené památky. Návrhy přijímá do června

Znojmo - Nikomu nepatřící drobné památky ve Znojmě a okolí mají šanci znovu ožít. Město chce za pomoci svých obyvatel odhalit zapomenuté sochy, boží muka a kapličky v okolí a postupně je opravit. Po novém roce je totiž kvůli změně zákona může čekat nejistý osud.

Město pátrá po malých stavbách, u kterých není jasné, komu patří. V mnoha případech kapličky nebo například boží muka stojí na pozemcích soukromníků, ti se ale o památku nestarají, a ta chátrá. Město proto vyzývá obyvatele, aby si při svých procházkách takových míst všímali, vyfotili je a nahlásili na radnici.

Radnice následně zjistí, jestli je v katastru zeavidován vlastník památky. Pokud ne, bude ji považovat za nalezenou věc. Zařadí ji ke ztrátám a nálezům a na úřední desku se vyvěsí oznámení, že se hledá případný majitel. Když se nikdo do půl roku nepřihlásí, památka se stane majetkem města. Objekty pak může město opravit a případně na jejich opravu získat i dotaci.

Podle nového zákona připadnou osamocené památky majiteli pozemku 

Proč se do této akce radnice pouští právě teď? od 1. ledna 2014 se totiž mění občanský zákoník a začne platit nový zákon o katastru nemovitostí. Podle něj každá nemovitost, která nemá jasného majitele, připadne majiteli pozemku, na kterém se nachází. Spousta těchto památek tak bude patřit někomu, kdo o ně nestojí a už vůbec ne o jejich opravování a udržování. Pokud se ale do konce roku stane majitelem stavby někdo konkrétní, už mu zůstane. 

Eliška Bučinová o záchraně památek ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Občané Znojma tak mají čas posílat své návrhy na zařazení do majetku města do půlky června, aby se pak mohla splnit podmínka půlročního vyvěšení na úřední desce a následně vyřídit přepis na město. 

Radnice s projektem začala teprve nedávno, tip od občanů proto zatím nemá. Sama si ale vyhlédla jedna středověká boží muka s hlavou Krista v ulici Napajedla. Právě u nich již visí dokument upozorňující na to, že se hledá majitel. Pokud se do září nikdo nepřihlásí, boží muka připadnou městu. V tuto chvíli jsou ve špatném stavu a potřebují opravu.