Menzel a Bonnet jsou oficiálně Přáteli českého umění

Praha – Režisér Jiří Menzel a dlouholetý donátor a předseda představenstva Komerční banky Henri Bonnet získali cenu Přátelé českého umění. Laureáti si ji převzali z rukou ministryně kultury Aleny Hanákové v Nostickém paláci. Menzel ve svém děkovném projevu nezapomněl upozornit na smutnou finanční situaci české kultury.

„Oba naplňují název této ceny - první jako aktivní umělec, druhý jako muž byznysu, který umění podporuje. Díky Jiřímu Menzelovi celý svět ví, že Česko má významné filmové a divadelní režiséry. Díky panu Bonnetovi a podpoře Komerční banky mohla česká první scéna realizovat řadu vynikajících projektů. Oba se zasloužili o to, aby sláva české kultury překročila hranice,“ uvedla při ceremoniálu Hanáková. 

„Jsem trošku dojatý, že zrovna já, protože je nás hodně, kteří by si to zasloužili,“ poděkoval Menzel. Pokračoval proslovem, v němž zmínil neblahé finanční postavení domácí kultury. „Přál bych paní ministryni, aby měla větší sílu ve vládě a pomohla tomu, aby česká kultura byla více podporována. Když to srovnám s tím, jak se starají o kulturu třeba ve Francii i v jiných, ani ne moc vyspělých zemích, je ta částka, která je z rozpočtu určena kultuře, s prominutím ostudná,“ uvedl Menzel. 

Druhý oceněný Henri Bonnet se obdobných upozornění zdržel a prohlásil, že cena patří všem osmi tisícům zaměstnanců. „Nejde o one man show,“ dodal. 

Ocenění Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) je udělováno osobnostem, které se zasloužily o šíření dobrého jména české kultury a umění doma i v zahraničí. Dosud jím byli vyznamenáni například spoluzakladatel a umělecký šéf Laterny magiky Josef Svoboda, světoznámý fotograf Josef Koudelka, herci Lubomír Lipský, Emília Vašáryová, Jiřina Jirásková a další.

Oscarový filmař Menzel ani ve svých pětasedmdesáti letech nezahálí – v polovině září chce představit nový snímek Donšajni. Za jeho filmografií se nyní ohlíží také obchodní centrum Nový Smíchov, kde se koná výstava fotografií věnovaná Menzelovým snímkům. Expozice nabídne také populární hlášky z natáčení nebo úryvky z režisérových chystaných memoárů.

Jiří Menzel hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)