Děti, čtěte! Klidně týden v kuse

Praha - Pokud přemýšlíte, čím svou ratolest při blížícím se Dni dětí potěšit, zkuste spojit příjemné s užitečným a zabavit své dítko čtením. 1. června začíná totiž třetí ročník celorepublikového Týdne čtení dětem. A také se v Praze koná jednodenní festival Děti, čtete?, který malým čtenářům knížky přibližuje i v jiné než papírové podobě.

Týden čtení dětem je součástí kampaně Celé Česko čte dětem, která se už několik let snaží rodiče upozorňovat na to, že rodiče by potomkům v jejich i ve svém zájmu měli předčítat. Kampaň podporují také známé osobnosti, některé z nich dorazí na slavnostní zahájení Týdne čení dětem, které se odehraje už dnes odpoledne v pražské Městské knihovně.

„Určitě zajímavé bude vidět na scéně Jiřího Lábuse, přijde i Michal Malátný ze skupiny Chinaski, Yvetta Blanarovičová a kouzlit bude Pavel Kožíšek,“ vyjmenovává hosty koordinátorka kampaně Monika Škanderová. Návštěvníci by si podle ní neměli nechat ujít ani projekt scénického čtení LiStOVáNí herce Lukáše Hejlíka. „Je úžasné v tom, že knihu předkládají dětem i rodičům trošku jiným způsobem - na jevišti jako hru,“ popisuje.

Petr Klíma, psycholog: „Neznám lepší činnost, která by rozvíjela děti, než je čtení. Kromě toho, že společné čtení je hezkou chvilkou, kterou si zaslouží děti i rodiče, tak pomáhá k rozvoji slovní zásoby i písemnému vyjadřování. A samozřejmě čtení dává emocionální požitky.“

Projekt LiStOVáNí je také na programu jednodenního festivalu, který 1. června pod názvem Děti, čtete? pořádá už počtvrté nakladatelství Meander ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví. V areálu Strahovského kláštera a také v Městské knihovně chce ukázat možné proměny dětských knih v divadle, v hudbě a výtvarném umění.

  • Plakát ke 4. ročníku festivalu Děti, čtěte! zdroj: Meander
  • LiStOVáNí autor: Jakub Holas, zdroj: LiStOVáNí

Kromě autorských čtení tak budou na programu i dílny, zapojí se do nich třeba Divadlo na cucky, které ve spolupráci s nakladatelstvím Meander už pořádá divadelní dílny pro děti, v nichž přibližuje pohádkové knihy čtenářům hravou a hranou formou. Festival je spojen také s výstavou ilustrací a knih pro děti a i filmovou soutěží, do níž se přihlásilo jedenáct autorů. Jejich úkolem bylo vytvořit ne více než minutový hraný nebo animovaný film na téma „děti a kniha“. Soutěžní snímky se budou na festivalu promítat, vítěze vybere dětská porota.

„SPOLUPRÁCE KNIHY A ANIMACE MÁ OBROVSKÝ POTENCIÁL“

Filmovou soutěž na festivalu Děti, čtete? organizuje produkční společnost 3BOHEMIANS, která mimo jiné zaštiťuje vzdělávací projekt ANOMALIA, platformu pro rozvoj talentu a animačních projektů. Přečtěte si rozhovor s art directorem a animátorem Davidem Touškem o akci:

Předpokládám, že jako organizátor filmové soutěže jste všechny příspěvky viděl. Prozradíte, jak se autoři s tématem popasovali?

Většina soutěžících jsou mladí lidé, často ještě děti, kteří s animovanou či hranou filmovou tvorbou mají pouze své nadšenecké zkušenosti. Skutečnost, že se do soutěže přihlásili a pokusili se vyprávět svůj příběh graficky a filmově, je sám o sobě pro ně samotné velký krok vpřed. Je patrné jejich nadšení pro knihu a sdílení svých nápadů. Animace je prostředkem, jazykem ke sdílení. Takže v tomto duchu si zaslané filmy zaslouží velký díl uznání a respektu.

Z řemeslnického pohledu je patrné, že jsou děti a animátoři hraví lidé. Je moc fajn vidět, že bez ohledu na věk se i zkušení animátoři ve svých dílech často projevují stejně groteskně, jako děti samotné. To nás spojuje a je nutné v tomto duchu při práci vytrvat. Mám tedy radost, že se 11 zúčastněných filmů podařilo vůbec v krátké době dokončit.

Zaskočil nebo překvapil Vás nápad v některém ze soutěžních filmů?

V jednom případě jsem byl velice mile překvapen hereckým výkonem přibližně čtyřletého chlapečka, který hraje v krátkém klipu, kde hledá v knížkách radu a cestu za vytouženou sušenkou. Spolupráce asi celé rodiny a nápad, jak využít jemného náznaku, že v knize člověk najde radu jak dál, mne mile překvapila.

Na festivalu budete prezentovat knihu od Moonbot Studios The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, krátký animovaný film, který k ní vznikl, získal Oscara. V čem je knížka ojedinělá?

Interaktivní kniha není nutně nic nového. Produkt amerického studia Moonbot je fascinující tím, že se nejedná o standardní elektronickou knihu, ale o skutečnou klasickou knihu pro děti, která díky technologiím, jako je práve iPad, získává hravou a velice technologicky unikátní nadstavbu. Stále potřebujete klasickou knihu. Děti stále musí číst, aby se dostaly s příběhem dál. Ale když namíříte na ilustrovanou stránku s iPadem, stránka ožije a představí nové nápady a hravý způsob, jak ilustraci zažít.

Ke knize vznikl také i samostatný animovaný film, který získal Oscara v roce 2011 za nejlepší krátký animovaný film. Tato kombinace různých technik sdílení příběhu, nápadů a interakce, tedy klasická kniha, interaktivní iPad a animovaný film, jsou stále úspěšnější v oslovování dětského i celého rodinného publika. Co je ale také zajímávé, že díky ilustracím, animacím a interaktivitě můžete oslovit potenciálně celosvětové publikum, protože jinak vydávat knihy nebo animovat film pouze pro český trh je nemožné.

Chystá studio 3BOHEMIANS nějaký takový projekt?

Ve spolupráci s klasickou knihou a novými možnostmi digitální animované tvorby vidíme obrovský potenciál. Jádro úspěchu je ve spolupráci a odvaze mít skvělé nápady. Tento rok připravujeme další krátký animovaný film Pozor, zvěř! o lásce a vytrvalosti uspět i navzdory vlastním nedostatkům. Film je právě ve výrobě a díky podoře Fondu kinematografie se jej účastní přední čeští i světoví odborníci. V září přijede sám Anthony Wong z PIXARu, který povede tým animátorů.

Je to unikátní projekt v rámci platformy ANOMALIA, která má sdružovat a pomáhat spolupráci a rozvoji nových forem moderního uměni a komunikace. Paní Pecháčková z nakladatelství Meander se sama nadchla do jednoho z našich kurzů, který se zaměřuje na psaní scénářů pro animovaný film, a pod vedením režiséra Isaaca Kerlowa z Disney se v srpnu v Litomyšli naučí přenést knižní předlohu do animace.

Proto společně spolupracujeme, protože máme stejnou vizi sdílet příběhy s dnešními dětmi a jejich rodinami inovativně a tak, aby z toho měli všichni radost a získali společný kulturní, umělecký a osobní zážitek.

Zatímco festival Děti, čtete? je jednodenní a „jen“ pražský, Týden čtení dětem trvá, jak už je z jeho názvu patrné, celý týden a po celém Česku. „Naším cílem je, aby myšlenka o důležitosti předčítání zazněla mohutným hlasem, takže akcí bude opravdu spousta. Víme o zhruba sto třiceti, ale určitě budou i další, o nichž nevíme,“ upozorňuje Monika Škanderová. Mezi 1. a 7. červnem můžete zamířit třeba do Jihomoravského muzea, kde přichystali předčítání znojemských pověstí, anebo do Turnova, kde se do akce zapojilo skoro celé město. Přehled všech akcí najdete na stránkách kampaně Celé Česko čte dětem

Rozhovor s Monikou Škanderovou a Petrem Klímou (zdroj: ČT24)