Prague Biennale - naložte si umění

Praha - Prostory funkcionalistického nákladového nádraží na Žižkově si jako místo konání zvolilo pro šestý ročník Prague Biennale. 6. června na něm vyložilo náklad aktuálních uměleckých tendencí.

Stěžejním bodem Prague Biennale je tradičně sekce Expanded Painting, zaměřená na současnou malbu. Mezi 25 autory českou scénu zastupují Helena Hladilová, Jakub Nepraš a Luděk Rathouský.

Zvláštní oddíl na bienále tvoří česká a slovenská sekce, obě ale již zahrnují i autory zahraniční. Do výstavy české sekce nazvané Flow vybrali organizátoři umělce, které prý spojuje schopnost nechat se unést. V rámci slovenské sekce Beyond the Art se představí někteří z uznávaných slovenských autorů, kteří žijí a pracují převážně v zahraničí.

Bienále se věnuje také svéráznému českému fotografovi, samoukovi Miroslavu Tichému. Zvláštní pozornost pořadatelé zaměřují na fotografii, součástí bienále je letos potřetí Prague Biennale Photo. Tentokrát neze název Photography, Reconstructed. Výstava se snaží zachytit současné nefigurativní tendence, které reagují na končící éru moderní fotografie.