Anežský klášter se po povodních znovu otevírá

Praha – Ode dneška se návštěvníkům opět otevírá Anežský klášter, v němž je umístěna stálá expozice středověkého umění. Kvůli povodním byl preventivně uzavřen od počátku tohoto týdne. Celý víkend bude klášter přístupný zdarma.

Vedení ale příchozí prosí, aby omluvili některá dílčí omezení způsobená protipovodňovými opatřeními. Nově je v expozici vystavena proslulá středověká deska Adorace Páně z Hluboké od Mistra Třeboňského oltáře, zapůjčená Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích. Vystavena bude do letošního října.   

„Anežský klášter byl uchráněn ničivé povodně nejen díky opatřením Národní galerie v Praze, ale i díky funkčnímu systému protipovodňových opatření, zejména kanalizačního řadu hlavního města Prahy, realizovaných po roce 2002,“ uvedl po dnešním rozhodnutí krizového štábu Národní galerie její zastupující ředitel Vít Vlnas. 

Kvůli povodním NG uzavřela i výstavu Jan Křížek a umělecká Paříž 50. let ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně. Tento objekt byl však velké vody nakonec ušetřen. Expozice se tedy po odvolání protipovodňových opatření co nevidět otevře. 

Národní galerie přitom nabízí pomoc a konzultaci muzeím a galeriím, které byly zasaženy povodní. Žádosti lze posílat na adresu genreditel@ngprague.cz. Pomoc nabízejí i další kulturní instituce ve státní správě, třeba Národní technické muzeum či Národní knihovna. Její hlavní sídlo v Klementinu zůstává uzavřené, nepřístupné jsou zatím i některé pobočky Národního muzea, zejména Muzeum Bedřicha Smetany nebo Náprstkovo muzeum. Vlastní patentované sušicí zařízení dala knihovnám k dispozici i Akademie věd ČR.