Birds of America jsou k nezaplacení

Londýn – Za 8,8 milionů dolarů byl před deseti lety vydražen v aukční síni Christie’s exemplář údajně nejdražší knihy světa. Birds of America (Ptáci Ameriky) je dílem amerického ornitologa a malíře francouzského původu Johna Jamese Audubona, knihu vytvořil na počátku 19. století. V londýnské pobočce aukčního domu Sotheby’s se dnes draží další ze 119 zachovaných výtisků Audubonovy knihy. Jeho cena se odhaduje na čtyři až šest milionů liber. Zájemci si Birds of America mohli na podzim prohlédnout na dvou výstavách v Paříži a v New Yorku.

Kniha Birds of America vycházela postupně v letech 1827 až 1838. „Už tenkrát byla drahá, její výroba stála 115 tisíc dolarů, čemuž dneska odpovídá částka asi 2,5 milionu dolarů,“ uvedl nakladatel a publicista Alexander Tomský. Rozměrná kniha obsahuje přes čtyři stovky ilustrací ptáků žijících v Severní Americe. J. J. Audubon je zachytil na olejomalbách, všechny malby se dodnes zachovaly.

Podle Tomského byl autor knihy velmi talentovaný: „Nejen, že se stal ornitologem, naučil se i výborně malovat a zároveň měl obchodní talent, když přijel s obrazy do Anglie a chtěl je nechat vyrýt do mědi.“ Celkem se dochovalo z 19. století odhadem 119 výtisků.

Rozhovor s Alexandrem Tomským (zdroj: ČT24)

„Je jeich relativně málo, protože Audubonova manželka dala po jeho smrti měděné desky do sběru,“ vysvětlil Tomský. Z dochovaných exemplářů je ale jen jedenáct v soukromém držení, což cenu knihy jistě také zvyšuje.

Výtisk dražený v londýnské síni Sotheby’s pochází z pozůstalosti lorda Hesketha, který zemřel v roce 1955. Kromě Birds of America jdou dnes do aukce z jeho sbírky také první souhrnné vydání všech Shakespearových děl a dopisy královny Alžběty I. Takzvané First Folio Williama Shakespeara z roku 1623 obsahuje přes třicet divadelní her, cena je odhadovaná na 1,5 milionu liber. Dopisy, týkající se uvěznění Alžbětiny sestry Marie, královny skotské, byly oceněny na 150 až 200 tisíc liber.

Birds of America
Zdroj: ČT24/Sotheby\'s