Alicia Keys zvedla Prahu ze sedaček. A konečně se našla

Praha - Doma má vystavených čtrnáct cen Grammy, je hrdou maminkou, ale především majitelkou nádherného charismatického hlasu, který se včera rozezněl O2 arenou a dostal přítomné ze židlí. Alicia Keys předvedla střídmou a na její „hvězdnost“ až překvapivě jednoduchou show, jejíž pilíře se opíraly hlavně o emoce a prožitky. A ještě něco - na koncertě představila své nové já - sebevědomou ženu, která ví, co chce.

Českomoravská arena byla sice už při předskokanovi Miguelovi a jeho propracované světelné aparatuře zaplněná až po strop, energickému zpěvákovi se ale nedařilo přimět kohokoliv zareagovat. Sem tam se sice ozval potlesk nebo výskot, ale to hlavně v těch momentech, kdy zmínil jméno Alicie Keys. Bůh ví, jak by to bylo, kdyby nebyl celý koncert na sezení, protože jak se později ukázalo, publikum preferovalo jinou možnost. Zkrátka se ale Miguel ve svém červeném obleku zapotil a sklidil vlažný potlesk, což si jeho kvalitní výstup nezasloužil.

Sexy mama

Po doznění intra Streets of New York/Empire State of Mind se za plentou objevily křivky Alicie Keys. Sladila se do černého provokativního oblečku, který lemoval každý záhyb jejího těla. Přestože zpěvačka nepochází z továrny na vyhublé modelky, své tělo umí patřičně nosit. Při každém kroku působila neuvěřitelně sexy a ladnost jejího ženství doplnil klobouk, který posléze odhodila, aby jí bylo vidět do tváře.

Reportáž o koncertě (zdroj: ČT24)

A že to byla tvář plná optimismu a úsměvů. Američanka se nenechala znervóznit rezervovanějším potleskem Pražanů ani při úvodní Karmě, ani při následující You Don't Know My Name. Jakmile jí to zpěv dovolil, zubila se na všechny přítomné a s plným nasazením nepolevila ani na minutu. Prsty jí běhaly po klavíru i klávesách pěkně svižně, někdy si mezi sebou zase lehce přehazovaly jemné melodie (If I Ain't Got You, Fallin'), jako by nešlo o nic jednoduššího.

Skvěle ji doplňovala dvojice doprovodných zpěváků, kterým Alicia dokonce vyklidila prostor na jednu celou píseň (zazpívali covery od Marvina Gaye & Tammi Terrell). Oba v jeden moment museli utáhnout natřískanou arénu, přesto působilo mile, že ti, kteří obvykle stojí vzadu a nejsou vidět, dostali možnost předvést svůj hlas v plném šíři. Co se týče hlasu samotné hvězdy - z desky se oproti živému vystoupení jedná o poloviční zážitek. Černovláska by se svou hlasovou výbavou mohla bourat budovy, a tak je dobře, že O2 arena byla dobře postavená…

Setlist

Karma, You Don't Know My Name, Tears Always Win, Listen to Your Heart, Like You'll Never See Me Again, A Woman's Worth, Diary, Un-Thinkable (I'm Ready), Try Sleeping with a Broken Heart, Fallin', When It's All Over, Limitedless, Ubreakable, Doesn't Mean Anything, Brand New Me, Not Even the King, If I Ain't Got You, No One, New Day, No One, Empire State of Mind

Nová kapitola koncertu se začala psát s písničkou When It's All Over, kdy umělkyně vyzvala publikum, aby si k ní přišlo blíž zatančit. V ten moment se ze sedaček zvedla celá spodní plocha a ze stran začaly proudit zástupy lidí, kteří se nahrnuli přímo pod pódium. Úderem tohoto okamžiku se změnila atmosféra a fanoušci zůstali dobrovolně „na stojáka“ až do konce koncertu.

Alicia Keys
Zdroj: ČT24/ISIFA

Alicia se nechala slyšet, že turné k poslední desce Girl On Fire si užívá nejvíc, protože je plně v její režii. S albem se totiž konečně našla a poprvé má dle svých slov pocit, že kope sama za sebe. Změnila se, to ano, ale jak sama zazpívala v emocemi nabité Brand New Me: „Don't be mad, this is brand new time for me.“ S přídavkem se zpěvačka příliš nezdržovala, přidávala dokonce dvakrát. Finální Empire State of Mind zazpívala ve splývavých třpytivých šatech a s vřelostí všem popřála to nejlepší, „hned potom, co se naše cesty rozdělí“.

Alicia Keys patří bezesporu mezi nejvýraznější osobnosti zahraničního soulu. Skladatelka, klavíristka a producentka se v Praze prezentovala jako nesmírně talentovaná a „opravdová“ osobnost, která si všechen obdiv zaslouží.